Hlavní obsah

Kvalita stravy ovlivňuje obranyschopnost dítěte

Novinky, DaS

Zdraví dítěte je určováno vrozenou dispozicí, úrovní a dostupností zdravotní péče, kvalitou životního prostředí a výživou. Je zřejmé, že můžeme v plném rozsahu ovlivnit pouze výživu. Výživa nespočívá pouze v přívodu energie příjmem základních živin (tuků, bílkovin, cukrů), ale je významným faktorem, který ovlivňuje zdravotní stav dětské populace. A to jak v pozitivním, tak v negativním smyslu.

Článek

Zcela mimořádným a nenahraditelným zdrojem výživy kojence je mateřské mléko, které obsahuje všechny potřebné látky pro zdravý vývoj dítěte v prvních šesti měsících. U plně kojených dětí je významně nižší riziko vzniku obezity, cukrovky, alergie, chudokrevnosti a jejich rozvíjející se imunitní sytém je ve výborné kondici. Od toho se také odvíjí významně menší nemocnost a náchylnost k infekcím dýchacích cest i střevního traktu.

"I když si matky uvědomují problém oslabené imunity a ví, že kvalita stravy může ovlivnit obranyschopnost jejich dítěte, nic s tím nedělají. Nesprávně se totiž domnívají, že to samy neovlivní, " říká dětský lékař Milan Kudyn.

V mateřském mléce jsou přítomny kromě jiného tzv. oligosacharidy (jednoduché cukry), které nemají pouze význam nutriční, ale především tzv. prebiotik , které pomáhají novorozenci vytvářet optimální střevní mikroflóru. 

Právě podpora růstu a množení prospěšných střevních bakterií (hlavně bifidobakterií) pomáhá udržovat rovnováhu zdravé střevní mikroflóry a prokazatelně posiluje odolnost organismu.

Bifidobakterie (nebo-li probiotika či přátelské bakterie) regulují zažívací proces a chrání střevní sliznici před rozmnožováním nepřátelských choroboplodných bakterií. Pomáhají předcházet průjmům či zácpě, alergiím a udržovat prospěšné pH.  

Pro nekojené děti obohacené mléko

Pokud ženy nemohou své děti kojit, měly by do mléka přidávat též prebiotika. Obsahují je např. všechna mléka řady Nutrilon, mléko Omneo a Sunar komplex.

Někteří výrobci přidávají do umělých mlék přímo živé bifidobakterie - probiotika. Mléka obsahující životaschopné bakterie bývají označena slovem BIFIDUS. Musí se ale připravit přesně podle návodu a zahřát jen na teplotu 40 stupňů C, aby nedošlo k jejich poškození.

Reklama

Související témata:

Související články

Kojení jako součást zdravého vývoje dítěte

Až devadesát procent českých žen, které odcházejí z nemocnice, kojí své děti. Bohužel málokterá žena kojí doporučovaných šest měsíců. Kojení, resp. přijímání...

Výběr článků

Načítám