Hlavní obsah

Matky se průměrně vracejí do práce, když má dítě tři a čtvrt roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Matky v Česku se průměrně po rodičovské dovolené do práce vracejí v době, kdy je jejich potomkovi tři a čtvrt roku. Nejdříve se zpět do zaměstnání zapojují vysokoškolačky. Délku pobytu s dítětem doma ovlivňuje kromě vzdělání například i výše příjmů ženy a jejího partnera. Vyplývá to z výzkumu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, jehož výsledky novinářům představila jeho autorka Věra Kuchařová.

Článek

Rodiče mohou v ČR na rodičovské dovolené setrvat do tří let věku dítěte, příspěvek mohou ale čerpat do jeho čtyř let. V průměru zůstává do tří let potomka doma polovina žen. Zbývající půlka setrvá déle. "Když ženy zůstávají dlouho doma s dětmi, ztrácejí schopnost orientovat se v oboru a prosazovat se," podotkla Kuchařová. Jejich možnost uplatnit se či získat nové místo se zhoršuje. Ženy po rodičovské dovolené tak patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností.

Když se ženy chtějí vrátit do práce před vypršením tříleté rodičovské dovolené, průměrně nastupují zpět do zaměstnání v době, kdy je jejich prvnímu dítěti dva a čtvrt roku. Zhruba stejně dlouho jsou doma i s druhým potomkem. Když matky zůstávají doma přes rodičovskou dovolenou, průměrně s potomkem stráví přes čtyři roky.

Do práce se nejrychleji vracejí ženy s vysokoškolským vzděláním. Téměř třetina jich nastoupí do dvou a půl roku dítěte. Víc než třetina se pak vrátí mezi 2,5 a třemi lety. Jen zhruba pět procent vysokoškolaček je doma déle než čtyři roky. Podle Kuchařové je jedním z důvodů fakt, že ženy nechtějí ztratit kontakt se svou profesí a chtějí uplatnit své znalosti. Roli hraje ale i příjem. Pokud vydělávaly víc, propad na rodičovské dovolené je znatelnější.

Na rodičovské dovolené je v Česku jen něco přes procento otců. O děti muži pečují podle matek proto, že je správné, aby se o potomky staral i otec. Další příčinou bylo to, že muž byl zrovna nezaměstnaný či žena byla třeba nemocná, musela se věnovat práci nebo měla vyšší příjem než její partner.

Zatímco v zahraničí se ženy s malými dětmi do práce po rodičovské dovolené často vracejí na částečný úvazek, v Česku podle Kuchařové obvykle nastupují na plnou pracovní dobu. Znamená to pro ně mnohem větší vytížení. Mnohé proto raději déle setrvávají s potomky doma.

Podle odbornice se zaměstnavatelé v Česku chovají korektně. Dodržují předpisy a zákony a nemají pocit, že by ženy nějak diskriminovali. Jejich vstřícnost je ale omezena potřebou mít k dispozici výkonného pracovníka, připomíná odbornice. "Zaměstnavatelé by si měli uvědomit, že lidé mají rodinu. Měli by myslet na to, že když jim vyjdou vstříc, budou lidé výkonnější," řekla Kuchařová. Podle ní tato praxe ale zatím není v Česku zvykem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám