Hlavní obsah

Když se dítě neučí

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se vám, že občas ztrácíte nervy nad svým milovaným potomkem? Že se snažíte to roztomilé dítko na chvíli přimět k tomu, aby už konečně napsal domácí úkol a připravil se do školy? Při rodičovském sdružení byste se raději stali naprosto neviditelnými? Anebo jste už rezignovali a žákovskou knížku raději přehlížíte? Máme pro vás řešení.

Článek

Naučte své dítě, aby se na školní povinnosti připravovalo samo a možná se i rádo učilo. Jednak se mu samostatnost bude v pozdějším životě hodit a jednak získá zvýšený pocit zodpovědnosti. Přední pedagogičtí psychologové vědí, jak na to.

Společně se svým dítkem se pokuste řídit následujícími radami:

Plánování doby učení: Naplánujte si čas, kdy se budete učení věnovat a dodržujte ho. Musíte chápat, že když dítě přijde ze školy, tak si raději půjde hrát a učení odloží na později. Nejvhodnější čas na učení bývá v odpoledních hodinách, takže si čas učení navrhněte, aby nebylo zase příliš pozdě a vaše dítě se soustředilo.

Učit se samostatněji: Snažte se dítěti pomoct už v jeho útlém mládí. Řekněte mu, co se má naučit, nebo napsat a po půl hodině se vraťte a vyzkoušejte si ho. Pokud zjistíte, že se opravdu učil, odměňte ho dobrotou, a nebo dobu učení o pár minut zkraťte. Pokud ovšem zjistíte, že celou tu dobu dělalo všechno možné, jen ne se učit, tak naopak dobu učení prodlužte. Časem si uvědomí, že je lepší vám vyhovět.

Vytvořte si příznivé podmínky pro učení: Učte se na osvětleném místě nejlépe u pracovního stolu, na kterém by měly být jen věci k učení. Rozhodně se neučte u televize nebo zapnutého počítače. Dítě se pak nesoustředí.

Pozorně se učit a číst: Děti jsou mnohdy nepozorné a aniž by chtěly, čtou nebo píší zbrkle. Naučte je tedy číst pomaleji, a potom požadujte, aby vám odvyprávěly, co přečetly. Hlavně neučte dítě učení nazpaměť.

Učte se z více zdrojů: Možná vám to přijde zbytečné, ale není. Je lépe, když se vaše dítě bude učit z více zdrojů. V pozdějším věku je toto nutností, a proto ho to raději naučte co nejdříve.

Porozumění cizímu jazyku: Aby dítě mělo dobré základy, musí se naučit porozumět cizí intonaci. Proto je dobré, aby poslouchalo daný jazyk, a pokoušelo se ho překládat. Také může poslouchat cizí písničky, ale tam ho nenuťte, aby překládalo. Když pochytí jedno, dvě slovíčka, bude to velký úspěch. Některým dětem velmi pomáhají i hry na počítači. Pokud možno nechávejte je hrát hry v cizích jazycích - tak aby se donutily slůvka překládat.

Domácí úkoly nenechávejte na poslední chvíli: Pokud dítě dostane dlouhodobý domácí úkol, snažte se, aby ho vypracoval co nejdříve, a ne poslední den. A to samé platí pro učení. Učte se průběžně.

Slovní úlohy: Pokud má vaše dítě potíže se slovními úlohy, naučte ho, aby si je kreslilo. Lépe je pochopí a stanou se pro něho zábavnější.

Slohová cvičení? Žádný problém: Budete se divit, jaké slohy bude vaše dítě psát, ale k tomu potřebuje jednu dobrou radu. Psát osnovu. Pokud si napíše správnou osnovu, jeho vyprávění bude mít hlavu a patu.

A nakonec rada pro Vás: I když uvidíte jeho špatné výkony - chyby v diktátu, špatně spočítané příklady apod. nikdy mu nenadávejte. Ničeho s tím nedosáhnete, jen se Vás bude bát. Proto zvolte mírnější metodu, ale intenzivnější. A nebude na škodu, když vašeho školáka jednou za čas pustíte za odměnu ven a jeden den učení vynecháte. Ale pozor, nesmí se to stávat často, pak si nezískáte respekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak studovat v zahraničí?

Chcete se naučit lépe cizí jazyk, poznat život v jiné zemi a získat nové studijní nebo i pracovní zkušenosti? Máte v úmyslu vyrazit za studiem do zahraničí?

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Výběr článků

Načítám