Hlavní obsah

Poradna: Jak zvládnout nesplněná dětská očekávání

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce k nám domů přicházejí mnohem dříve než na Štědrý den. Děti tak získávají čas na těšení se a snění. Začínají spřádat svá přání a barvitě snít o krásných Vánocích a všemožných dárcích. Ne vždy jim ale Ježíšek přinese, po čem touží.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy Ježíšek dětem přinese to, po čem touží.

Článek

Rodiče často stráví spoustu času přemýšlením, jak všechna přání dětem splnit. Někdy ale předvánoční čas využívají k vnější motivaci a trochu i manipulaci dětí. V rozhovorech s nimi totiž často říkají věci jako „Když budeš zlobit, tak ti Ježíšek ten bagr určitě nepřinese!, No nevím, proč by ti měl Ježíšek přinést nový mobil, když nejsi schopen splnit, na čem jsme se dohodli.”

Bohužel tato rádoby motivace zabalená do manipulace není účinná a spíše vytváří u dítěte pochybnosti a nahlodává důvěru. Obzvlášť tehdy, když mu dárek Ježíšek stejně přinese.

Nechat děti toužit po koloběžce, hračce nebo telefonu je pro ně krásným zážitkem. Umožníte jim v představách prožít okamžik, že hračku dostanou. Pro děti je to hodně silné. Posilují svoji vůli, představivost, kreativitu.

Vše má ale své hranice. Většina rodičů nemůže a vlastně ani nechce dětem nadělit úplně všechny dárky, o kterých sní, a tak zákonitě přichází dětská zklamání. Jak by se měl rodič zachovat, pokud je dítě zklamané, třeba právě proto, že mu „Ježíšek“ nenadělil všechno, co si přálo?

Vždy je nejlepší je na tento stav dopředu připravit.

Nabízíme krátké předvánoční desatero
1. Nikdy dítěti, a je jedno jakého věku, neslibujte nic, o čem víte, že pod stromečkem nemůže být!
2. Pokud si o dárcích povídáte a zaznamenáte, že přání dítěte není možné splnit (zvíře, sourozenec, drahá hračka), řekněte to dítěti. Nevytvářejte falešná očekávání! I když má Ježíšek v podání menších dětí nadpřirozené schopnosti, některé věci prostě nezařídí.
3. Pokud se dítěte na dárky ptáte, nebo si je kreslí, píše, tak je pro vzájemnou důvěru důležité, abyste přání nějak splnili. Aspoň jeden dárek dle přání dítěte splňte. Výmluva na Ježíška vzájemnou důvěru neposílí.
4. Vánoce nejsou jen o dárcích. Ukažte dětem, že tradice a vaše rodinné rituály jsou často hodnotnější než dárky samotné. Když dítě prožije hodnotné Vánoce, bude vnímat atmosféru a nesoustředí se jen na dárky, nebude pro něj fatální, když všechny vysněné hračky nedostane.
5. Zamyslete se, jak reagujete nad nevhodným dárkem vy, umožníte si být opravdoví, nebo hrajete s okolím hru? Pro dítě jste zásadním vzorem.
6. A jak reagovat, když očekávání dítěte a rozbalený dárek nejsou ve shodě? Důležité je nechat dítě prožít emoci, která přichází. Většinou je to smutek, zklamání až naštvání. Umožnit mu, aby dalo do slov, co cítí nebo jakkoliv mohlo emoci vypustit. Plakat, nemluvit, být smutný.
7. Připojit se na dítě. „Vidím, že jsi smutná (naštvaná), to je asi proto, že se ti nesplnilo, co jsi chtěla. Chápu, je to pro tebe těžké. Jak ti s tím mohu pomoci?“
8. Pokud možno nezačínejte vytvářet výmluvy, proč to dítě nedostalo, a neberte si to jako svoji neschopnost nebo selhání. Není ve vaší moci zařídit, aby se vaše dítě cítilo za všech okolností šťastné.
9. Mladší děti se velmi rychle zabaví něčím jiným a příliš dlouho to neřeší. Se staršími se o tom můžeme bavit. Pro starší děti může být dárek nejen otázkou přání, ale také jisté „prestiže“ mezi spolužáky. Když například dítě nedostane tablet, může se cítit v kolektivu méněcenné. A to je nutné s ním rozebírat. „Co tě na tom tak láká? Kdybys ho měl, k čemu všemu ho využiješ? Od koho si ho můžeš půjčit? Co spolu můžeme vymyslet takového, co ti teď pomůže? Jak ti mohu pomoci, aby ses cítil lépe?“
10. Vaše dítě nebude mít vždy v životě naplněná všechna očekávání. Vaším úkolem není ho před zklamáním chránit, ale pomoct mu i takovou situaci zvládnout.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Reklama

Výběr článků

Načítám