Jahodové knedlíky s tvarohem

FOTO: Rohlík.cz

Suroviny: 500 g čerstvých jahod, 150 g tvrdého tvarohu na strouhání, 1 hrnek polohrubé mouky, 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 2 žloutky, moučkový cukr na posypání, 100 g přepuštěného másla

Postup: Smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a zpracujte na hladké těsto. Těsto se nesmí lepit na ruce. Těsto dejte na půl hodiny do ledničky. Na moukou posypaném vále či pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něj plátky.

Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu, zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku. Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky vyplavou na povrch.

Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou a ihned je podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Kokosové nanuky s ovocem

FOTO: Alpro (2x)

Suroviny: 400 ml kokosového nápoje Alpro Intense, 2 lžíce moučkového cukru, 4 jahody, 2 meruňky, 1 kiwi, hrst borůvek, bylinky dle chuti (máta, meduňka, levandule, bazalka), 4 až 6 tyček kořenu lékořice
Postup: Do formiček na zmrzlinu dejte na kousky nakrájené ovoce a nasekané bylinky. Smíchejte kokosový nápoj a cukr a směs opatrně nalijte do formiček k ovoci a bylinkám. Dovnitř zapíchněte tyčinku lékořice a nechte přes noc zmrznout.
Minikokosové nanuky
Suroviny: 500 ml rostlinné alternativy jogurtu Alpro s kokosem, 175 ml kokosové alternativy smetany na vaření Alpro Coconut Cuisine, 60 ml agávového sirupu, 10–15 nahrubo nasekaných pražených pistáciových oříšků, 2 lžíce sušeného kokosu, 8 formiček na nanuky (popř. kelímků), 8 nanukových tyček
Postup: Rostlinnou alternativu jogurtu, smetany a agávový sirup ušlehejte dohladka. Směs by měla být dostatečné hustá, aby se v ní udržela zapíchnutá nanuková tyčka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte více rostlinné alternativy jogurtu. Nahrubo nasekané pistáciové oříšky smíchejte se sušeným kokosem a postupně rozdělte do formiček. Pak do formiček postupně nalijte tekutou směs, do každé doprostřed zapíchněte nanukovou tyčku a alespoň na 4 hodiny umístěte do mrazáku. Po vyjmutí z mrazáku každou formičku opatrně ponořte do teplé vody a nanuk z ní vyjměte.
Pompézní freak shake

FOTO: Haribo

Suroviny na 1 koktejl: hrst jahod, 1 banán, 300 ml plnotučného mléka, datlový sirup

Na ozdobu: domácí šlehačka, cukrářská barva ve spreji, čokoládové kuličky a barevné posypky, bonbony Haribo Milchbären

Postup: Zvlášť rozmixujte jahody s mlékem a banán s mlékem. Šlehačku vyšlehejte do tuha. Sklenici zevnitř polijte datlovým sirupem. Opatrně vlijte oba ovocné koktejly a začněte vrstvit šlehačku.

Šlehačku ozdobte čokoládovými kuličkami či dalšími barevnými posypkami a postříkejte barevným sprejem. Bonbony napíchejte na špejli, ponořte do koktejlu, případně zlehka položte na šlehačku. Nakonec koktejl doplňte veselým brčkem.

Palačinkový ježek s jahodami a mátou

FOTO: Jupí

Suroviny: 2 hrnky mléka, 2 hrnky hladké mouky, 4 vejce, špetka soli, lžička vanilkového extraktu, 20 g másla + další máslo na smažení

Na náplň: 1 zakysaná smetana, 1 lžíce moučkového cukru, kůra z ½ citrónu

Na polevu: 200 g jahod, čerstvá máta, šťáva z ½ limetky, 20 ml jahodového superovocného Jupí, čerstvé ovoce na ozdobu

Postup: Mléko, mouku, vejce, špetku soli, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo vyšlehejte do hladkého těsta. Na máslem potřené pánvi postupně usmažte všechny palačinky. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a jemně nastrouhanou kůrou citrónu. Jahody rozmixujte s mátou a přidejte limetkovou šťávu a jahodový sirup. Palačinku potřete zakysanou smetanou a složte do tvaru trojúhelníku. Pomocí čerstvého ovoce a zakysané smetany dozdobte do tvaru ježka a podávejte se studenou jahodovou polevou, ozdobenou čerstvou mátou.
Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami

FOTO: Resort Valachy ve valašských Velkých Karlovicích

Suroviny na 12 ks muffinů: 75 g mletých ořechů, 60 g ovesných vloček, 2 vejce, 2 jablka, 1/2 lžičky jedlé sody, stévie či jiný sirup

Postup: V mixéru rozmixujte ořechy a ovesné vločky. Směs vsypejte do misky, přidejte jedlou sodu a na závěr vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka a rozklepnutá vejce. Těsto doslaďte stévií (klidně ji ale můžete úplně vynechat, protože už samotná jablka osladí těsto dostatečně).

Papírové formičky naplňte těstem, shora je ozdobte plátky mandlí a pečte při 180 °C zhruba 30 minut. Ke zdobení můžete využít i další pochutiny z domácích zásob – oříšky, kousky čokolády nebo sušené ovoce.

Vanilkovo-malinový dort

FOTO: Receptyschuti.cz (2x)

Suroviny na korpus: 375 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 3 lžičky kypřicího prášku, 226 g změklého másla, 335 g krystalového cukru, 5 vajec, 2 lžičky vanilkového extraktu, 240 ml plnotučného mléka

Na náplň a ozdobu: 450 g Hamé extra malinový džem a hrnek čerstvých malin, hrst čerstvé máty, 500 g sýru mascarpone, 560 g smetany ke šlehání, 90 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dvě olejem vymazané formy na dort (22 cm). Připravte si ingredience na korpus. Smíchejte mouku se solí, cukrem, kypřicím práškem. Přidejte změklé máslo a zapracujte. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a nakonec mléko. Pořádně promíchejte, aby vzniklo těsto. Polovinu vlijte do jedné formy, druhou polovinu do druhé a dejte na 30 minut péct. Nechte vychladnout, vyndejte z formy a oba korpusy rozřízněte tak, že vám vzniknou celkem 4 vrstvy.

Připravte si krém na náplň. V jedné míse vyšlehejte smetanu. V druhé rozmíchejte mascarpone a mixujte s cukrem. Postupně a jemně vmíchejte šlehačku do mascarponové směsi a naplňte zdobičku. První vrstvu korpusu umístěte na talíř. Potřete ⅓ džemu a ⅕ krému.

Na zdobení položte další vrstvu a postup ještě dvakrát zopakujte. Čtvrtou vrstvu ozdobte krémem a poslední pětinou potřete obvod dortu. Nechte minimálně 4–6 hodin odležet v lednici (nejlépe přes noc). Před podáváním ozdobte čerstvými malinami a mátou.

Mini cheesecakes

Suroviny na těsto: 3 hrnky hladké mouky, lžička kypřicího prášku, hrnek cukru krystal, 1 vejce, špetka soli, hrnek změklého másla

Na náplň: Hamé extra meruňkový džem, hrnek smetany ke šlehání (33 %), 280 g mascarpone, 170 g zakysané smetany, lžička vanilkového extraktu, ⅔ hrnku cukru krystal, barevné cukrové zdobení

Postup: V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte do nelepivé hmoty. Těsto rozdělte na polovinu a vyválejte každé zvlášť tak, že je položíte na pečicí papír a druhým archem papíru polovinu těsta překryjte a vyválíte na tloušťku cca 0,5 cm.

Pomocí skleničky na víno vykrojte korpusy mini cheesecakes. Formu na cupcakes obraťte dnem vzhůru a nasprejujte je olejem, aby se k nim těsto nepřilepilo. Vykrájené korpusy vytvarujte na dna jednotlivých cupcakes a dejte na 5–10 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 180 °C a následně pečte 10–15 minut, nechte vychladnout a připravené mini korpusy vyskládejte stranou.

Do každého základu na cheesecake dejte 1–2 lžičky džemu. Nyní si připravte náplň. Vyšlehejte smetanu. V druhé misce šlehačem smíchejte mascarpone se zakysanou smetanou, vanilkových extraktem a cukrem. Šlehačku po částech jemně vmíchejte do směsi s mascarpone a zakysanou smetanou. Připravenou náplní zarovnejte mini cheesecakes a posypte zdobením. Nechte zatuhnout zhruba 30 minut v ledničce a podávejte.

Mimoní cupcakes (brownies cupcakes s vanilkovým krémem)

FOTO: Hera

Suroviny korpus: 120 g kvalitní hořké čokolády, 113 g hery máslová příchuť, 250 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 velká vejce, 50 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, špetka soli

Vanilkový krém: 250 g hery máslová příchuť, 200 g moučkového cukru, 100–150 ml plnotučného mléka, 2 lžičky vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Zdobení: potravinářské barvivo (modré barvy), cukrářské ozdoby (žluté perličky), marcipán (žluté, černé, šedé a bílé barvy)

Postup na korpus: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky a heru nakrájenou na kostičky. Občas promíchejte, aby se vše spojilo. Směs odstavte z vodní lázně a nechte zchladnout. Postupně do směsi zašlehejte cukr a vajíčka, vždy jedno po druhém. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt.

V další míse smíchejte oba druhy prosáté mouky se solí a kypřicím práškem. Tuto směs postupně přimíchejte do čokoládového těsta. Míchejte, dokud se vše nespojí. Pečicí košíčky ihned plňte do 3/4 a dejte péct na 20–25 minut. Jakmile jsou košíčky upečené, nechte je ještě 5 minut v pečicím plechu nebo pečicích košíčcích, poté je přemístěte na chladicí mřížku. Brownies mají být vlhké a trochu nedopečené, proto raději pečte o minutku méně. Zbytkové teplo po vytažení z trouby udělá svou práci.

Krém: Ve větší míse vyšlehejte změklý rostlinný tuk dohladka. Postupně přidejte prosátý cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt, nakonec mléko dle potřeby. Vše nejdřív lehce míchejte, potom šlehejte na nejvyšší otáčky, až je poleva lesklá a hladká.

Zdobení: Krém obarvěte pomocí modrého potravinářského barviva. Dozdobte pomocí cukrářský ozdob – žlutých perliček. Některé z cupcaků dozdobte pomocí marcipánu tak, aby představovaly tváře Mimoňů.