Hlavní obsah

Poradna: Jak se s dětmi dohodnout na uklízení pokoje

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Nepořádek v dětském pokoji trápí většinu rodičů. Jak ale upozorňuje většina psychologů, uklizený pokoj je potřeba rodičů, ne dětí. Ty touží po jediném - po prostoru ke hře.

Foto: Profimedia.cz

Nepořádek v pokojích řeší především rodiče, děti si s ním hlavu příliš nelámou.

Článek
Dobrý den, mám devítiletou dceru, která je velká bordelářka. Nic po sobě neuklidí, kde se svlékne, tam to nechá. V pokoji udrží pořádek skutečně jen chvíli. Je hodně kreativní, takže neustále něco vyrábí, do toho si hraje a neustále se převléká... V pokoji na zemi a na pracovním stole je tak směs úplně všeho, co jí přijde pod ruce. Neustále slibuje, že si věci uklidí, jenže stačí, abych z pokoje na 15 minut odešla, a po návratu ji naleznu uprostřed další hry. Existuje nějaká rada, jak dceru přesvědčit k úklidu?

Milá maminko, je fajn, že řešíte úklid pokojíčku s dcerou ve věku, kdy vás vidí jako autoritu a vzhlíží k vám. Nepřesvědčujte ji, ale začněte uklízet s ní. Velmi brzy v období dospívání už nebude chtít, abyste jí v pokojíčku uklízela. Většina teenagerů si navíc zakládá na teenagerovském nepořádku.

Z toho, co píšete, se dá vyčíst, že se dcera umí skvěle zabavit a je kreativní. Úklid by ji v jejím tvůrčím světě vlastně zdržoval. Zároveň, když si hraje, tak se věci množí, a pak už je toho tolik, že to sama nezvládne. Je pro ni těžké začít.

Foto: Profimedia.cz

Spolupracujte při úklidu s dětmi.

Naučte dceru uklízet postupně, na drobnostech. Když si například hraje s oblečením, bude součástí dokončené hry dát oblečení zase zpět. Nemusí být komínky ve skříni, ale trochu uložené oblečení. To se dá opakováním a vaší důsledností naučit. Je to návyk. Bez křiku, bez emocí připomínat a vlastním příkladem ukazovat. Nemá smysl přikazovat, ale začít dělat, přidá se.

Dejte jí bedny, ať vše roztřídí. Zvlášť hračky, oblečení, knížky. A teprve potom vše uloží do skříně. Jakmile bude pokojíček uklizený, zeptejte se, jak se jí takový pokoj líbí a nabídněte, že jí ráda nějaký čas budete pomáhat s úklidem. Nabídněte dceři dohodu.

Jak dohodu uděláte?
Řekněte dceři, že se potřebujete domluvit, jak bude probíhat její úklid pokojíčku. Že to nechcete nechat jenom na ni, budete spolupracovat.
Smyslem je, aby se neničily věci a mohla si hrát, jak potřebuje. A postupně si přebírala zodpovědnost za své věci, abyste časem do úklidu vůbec nezasahovala. A pokojíček si řešila jenom dcera.
Nechte si od dcery popsat, jak podle ní vypadá uklizený pokoj. Co nejkonkrétněji. Je pravděpodobné, že to bude vypadat jinak, než pokoj uklizený vámi. Respektujte její názor.
Řekněte, jak byste chtěla, aby bylo uklizeno. Moje doporučení je nechat větší prostor dítěti. Hranice by měla být například: „Nebude tady žádné plesnivé jídlo, špinavé prádlo a zapáchající věci. Jednou za týden všechno pryč ze země, ať si můžeš vytřít nebo vyluxovat. Na stole tolik věcí, ať se dá psát do sešitu.”
„Jak to společně vymyslíme? Co budeš dělat ty, s čím potřebuješ pomoci?” Věřte dceři, ona si umí říct, co bude dělat s plnou zodpovědností. Zafunguje to! Vše pak sepište a dejte na viditelné místo, třeba na ledničku.
Důležité! Nastavte si pravidla, čím si připomenete, když jedna nebo druhá něco zapomene. Přesně tohle jsou věci, které kreativní dítě budou bavit vymýšlet (např. vy jí připomenete tím, že zazvoníte na zvoneček, ona vám připomene určitou písničkou apod.).
Zprvu bude úklid vaše společné dílo. V devíti letech ještě dcera chce spolupracovat a učí se spolupracovat. Postupně jí tak vytvářejte prostor, aby uklízela více a sama. Pokud je to nutné opravit, dceři to vysvětlete - proč, pak jí to ukažte a udělejte spolu. Nezapomeňte vždy dceru ocenit: „Moc se mi líbí, jak sis uložila věci na stole.”
Je důležité, abyste s laskavou důsledností pomáhala dodržet to, na čem jste se domluvily.

Pouštějte k úklidu písničky nebo si povídejte. Hlavně z toho nedělejte “musíš”, ale zábavu. Pro mámu s dcerou je užitečnější mít hezký vztah a dobrou náladu než sterilní prostor. Moc vám přeji, abyste si začaly společné chvíle užívat a dařilo se vám být důsledná.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám