Hlavní obsah

Poradna: Dospívající dcera se upnula na kamarádku, která ji teď odmítá

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Dospívající děti potřebují mít vedle sebe své vrstevníky, s nimiž se učí vycházet a komunikovat. Je to důležité pro utváření vztahů v dospělosti. Na svých kamarádech si tak ověřují, co se naučily doma či ve svém okolí. Jestliže jsou děti zvyklé na manipulativní zacházení nebo vydírání, velmi často to zkoušejí právě na svých vrstevnících. Snadno se tak stane, že zatímco jeden den jsou nejlepšími přáteli, druhý den si nemohou přijít na jméno. Přestože se jedná o běžnou součást komunikace puberťáků, citlivé děti si s tím neumí poradit.

Foto: Profimedia.cz

Dospívající děti potřebují mít vedle sebe své vrstevníky.

Článek
Třináctiletá dcera se ve škole upnula na spolužačku. Byly velké kamarádky. Před časem se s ní ale dotyčná slečna kamarádit přestala a našla si ve třídě jinou kamarádku. Dcera to bohužel těžce nese. Neví, co se stalo, vysvětlení se nedočkala. Když za spolužačkou sama došla, proč se s ní nebaví, odpověděla jí jen, že se s ní baví. Dcera zkoušela i jiné dívky ve třídě, ale neuspěla, jsou tak pospojované do dvojic, že dcera o přestávkách sedí v lavici, nikdo s ní neprohodí žádná slova. Nikdo jí sice neubližuje, ale ignorují ji. Kluci mají svoji zábavu, tak ani tudy cesta nevede. Je z toho moc smutná. Nevím, jak jí pomoci.

Sedněte si s dcerou a povídejte si o tom, co pro ni znamená kamarádství a být pro druhého kamarádka.

Zkuste jí položit následující otázky:

  • Co má mít holka/kluk, která/ý je pro tebe kamarádka/kamarád?
  • Jaké má vlastnosti, schopnosti?
  • Kdo je má ve třídě?
  • Co pro tebe znamená, že jsi pro druhého kamarádka?
  • Jak si představuješ svoji kamarádku?
  • Co bys ty své kamarádce nikdy neudělala?
  • Co jsi ochotná do vztahu dát?

V tomto věku je nejčastější a nejdůležitější hodnotou, že kamarád/ka udrží tajemství a dobře se s ním/ní povídá, jelikož jsou tzv. na stejné vlně.

Vy sama o sobě do vztahu mezi vaší dcerou a kamarádkou nezasahujte, buďte jí jen oporou. To, že za vámi chodí s holčičími starostmi může znamenat, že chce, abyste se o ni pouze zajímala a naslouchala. Řešení si už ale potřebuje najít sama a vy jí můžete být s otevřenou náručí nablízku.

Vysvětlete dceři, že žádnou chybu nejspíš neudělala, poněvadž k tomuto věku patří “přelétavost v kamarádských vztazích”. Je to období, kdy se děti baví na základě podobných zájmů, témat. Tvoří se spíš skupinky. Pevná kamarádství se teprve budují. Pokud chce teenager být součástí skupiny, je potřeba, aby se aktivně zapojoval.

Podpořte tedy dceru, aby se nebála oslovit děvčata nebo chlapce a klidně v již vytvořených dvojicích. Je to těžší, ale jde to. Například spolužačkám řekne: „Jano a Petro, chci se k vám o přestávce přidat a povídat si. Co vy na to? Myslím, že vám mám co říct.”

Nabídněte dceři své zkušenosti. „Máte kamarádku? Jak jste se seznámily? Co pro vás znamená mít kamarádku a k čemu? Jak se vy seznamujete s novými lidmi?”

Podpořte její sebevědomí a sebeúctu. Umožněte jí mít za něco zodpovědnost

Vztahy a kamarádství jsou časté téma rodičů i v našich kurzech Akademie rodičovství. Z naší zkušenosti dětem často pomůže, když jim rodiče umožní prožít svoji důležitost v něčem, co s kamarádstvím vůbec nesouvisí. A přesto se vnímání sebe samých velmi posílí.

Například si vezmou doma něco na starost a je to jen a jen jejich zodpovědnost, nikdo jim do toho nemluví a nehodnotí. Například upéct bábovku, udělat palačinky pro všechny, vyžehlit prádlo. Fantazii přenechejte dceři. Tím se podpoří, že je v pořádku - milovaná a přijímaná. Bude si jistější ve vnímání sebe přes druhé. “Zvládla jsem to, jsem dobrá.”

Společně pak hledejte odpovědi na následující otázky: V čem si vaše dcera myslí, že je dobrá? Dělá nějaký sport? Kroužek, který ji baví? Na co je u sebe pyšná? Tím vším podpoříte sebevědomí své dcery.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Řešíte doma podobný problém, nebo vás trápí jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související články

Poradna: Jak podpořit sebevědomí u vnučky

Být fajn babičkou není mnohdy jednoduché. V touze pomoci se babičky dost často dostávají do křížku se svými potomky, a to často i v okamžicích, když jde...

Poradna: Jak na vulgarismy u dětí

Jazyk teenagerů, chlapců obzvlášť, je velmi často obohacen o vulgarismy, hrubší chování, lehkou míru agresivity, vzdor, odmítání názorů rodičů. Je to jejich...

Výběr článků

Načítám