Hlavní obsah

Žena počala během těhotenství další dítě

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie

Australance Kate Hillové se měla narodit dvojčata. Po porodu ale lékař zjistil, že se dívky Charlotte a Olivia narodily s tak rozdílnou velikostí a hmotností, že se o dvojčata vůbec nejedná. První holčička byla podle něj počata o deset dní dříve než druhá. Jedná se tak u člověka o velmi vzácný úkaz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina dvojčat vzniká tak, že se ženě uvolní dvě vajíčka najednou, nebo se jedno oplodněné vajíčko rozdělí na dvě části. Těhotenství běžně pozastaví ovulaci (uvolnění zralého vajíčka), jen velice vzácně se může stát, že se uvolní další vajíčko po prvním početí.

To se stalo v případě Kate Hillové. Její dcery Charlotte a Olivia byly zplozeny deset dní po sobě. Zajímavé na tom všem je, že jejich matka měla nechráněný pohlavní styk za tu dobu jen jednou.

Podle odborníků se tak nejčastěji děje při nečekané ovulaci nebo při zdvojené děloze, kdy se po vzniku jednoho embrya podaří oplodnit ještě jedno vajíčko. U Kate Hillové se tak stalo v důsledku hormonální léčby, kterou podstoupila kvůli syndromu polycystických ovarií, což u ní způsobovalo neplodnost.

Po celém světě je takových případů z historie zaznamenáno jen deset. Podle porodníka Brada Armstronga není o tomto fenoménu v lékařské literatuře žádná zmínka, informoval server BBC.

Reklama

Související články

Dvojčata se narodila sedm týdnů po sobě

Se vzácným případem se setkali lékaři v Rumunsku. Matka, která čekala dvojvaječná dvojčata, porodila jedno z nich loni v listopadu a druhé až letos v lednu, po...

Výběr článků

Načítám