Hlavní obsah

Jak oslavit Mezinárodní den dětí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První červen již tradičně patří všem dětem. Má především upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí, na což se v poslední době trošku zapomíná. Tento den tak povětšinou probíhá především ve formě veselí a oslav, stejně jak tomu bylo už za první republiky.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na dětskou oslavu nemusí být tak složité.

Článek

V době první republiky se den dětí slavil formou různých představení a her, které byly většinou organizovány ve školách. Dnes se tak děje jak ve škole, tak doma.

Oslavit tento den lze různě. Někdo upřednostní návštěvu v zoo či výlet se zážitky, jako například do parku Mirakulum, kde se děti pobaví jak v kouzelném hradě s katakombami, tak v unikátním Vodním světě.

Vyrazit lze také do libereckého iQPARKu, kde děti doslova nadchnou čtyři patra plná interaktivních exponátů, které přibližují běžné jevy odehrávající se kolem nás. Jiní si pak užijí tento den na zahradní party.

Přípravy na oslavu nemusí být zas tak složité. K občerstvení například nachystejte nepečený dort z malin, piškotů a zakysané smetany, který přichystáte do velké mísy. Dětem pak dejte lžíce a sledujte, jak společně mlsají a baví se u toho.

K pití připravte domácí limonádu a nalijte ji do průhledných kelímků. Nejen že nebudete muset mýt sklenice, ale navíc zabavíte i děti tak, že jim dáte za úkol namalovat na kelímek obrázky a situace, které jim připomínají kamaráda, pro kterého je kelímek určen.

Připravit pro děti můžete hned několik her

Hledání pokladu

Pomůcky - krabice (truhla na poklad), bonbóny, drobné dárky, samolepky, čokoládové peníze apod.

Krabici naplňte pokladem a připravte si indicie pro jeho hledání. Nakreslete obrázky každého předmětu na kousek papírku. Na další papír nakreslete jednoduchou mapu s umístěním pokladu, nebo slovně popište, kde poklad je.

Schovejte každý obrázek a vždy přidejte popisek, kde se bude nacházet další. Poslední papírek bude navádět na místo, kde děti najdou mapu pokladu. Když naleznou poklad, jeho obsah si rozdělí.

Hra s bonbóny Haribo 

Stačí balíček želatinových bonbónů se zvířecími tvary. Děti si vždy po jednom tajně vylosují jeden, nikomu neřeknou, co mají, a musí bez jakýchkoli zvuků předvést, co za zvířátko či věc představují.

Ostatní se snaží uhodnout, co si dotyčný vylosoval. Tuto hru lze obměňovat, z pantomimy se rázem stane hra na zvuky, které dítko vydává místo pohybů. Uvidíte sami, jak dokážou být děti kreativní! Pokud se vám sejde skupinka dětí, které rády kreslí, není problém vylosované tvary kreslit. Kdo uhodne správně, může bonbón sníst.

Balónková přetlačovaná

Děti se rozdělí do dvojic. Ve dvojici si k sobě stoupnou zády a nafouknutý balónek drží mezi s sebou. Na znamení se začnou na sebe tlačit a snaží se balónek prasknout. Vítězí dvojice, které jako první balónek praskne.

Inspiraci můžete hledat i v těchto knihách

Foto: archív

Zleva:

Mangový chia pudink
Suroviny na 2 porce: 20 g (2 polévkové lžíce) Bio Chia semínek, 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.), jedno mango
Postup: Mango zbavte slupky a pecky, dužinu nakrájejte na kostičky. Část odeberte na ozdobu, zbytek rozmixujte na pyré. Chia semínka a mléko smíchejte, občas promíchejte a vyčkejte cca 10 minut, než se semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudinku. Do dvou sklenic rozdělte pyré a chia směs, ozdobte nakrájeným ovocem.
Šlehačkový koláč s domácím korpusem a jahodami
Suroviny na korpus: 100 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g cukru, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek, špetka soli, máslo na vymazání formyŠlehačkový krém: 200 g 40% smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 60 g moučkového cukruNa ozdobu: 150 g jahod
Postup: Než se pustíme do pečení, vyndáme máslo z lednice, aby nám pěkně změklo a lépe se s ním pracovalo. Začneme s přípravou domácího korpusu. Nakoupíme si mleté vlašské ořechy, ušetří nám to práci s mletím. Mouku prosejeme do misky a smícháme ji s vlašskými ořechy.Směs mouky a ořechů smícháme se změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a cukrem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 30 minut do lednice.Hotové těsto vyválíme na 0,5 cm silný plát, který přeneseme do tukem vymazané formy. Těsto vytvarujeme, aby byly okraje pěkně zarovnané. Vidličkou uděláme do těsta několik vpichů.Aby se nám těsto během pečení nezvedalo a zůstalo pěkně hladké, vezmeme si pečicí papír o velikosti formy, položíme jej na koláč a zatížíme fazolemi.Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme 20 minut. Poté vyndáme pečicí papír s fazolemi a pečeme ještě dalších 10 minut.Než se nám korpus upeče, připravíme si šlehačkový krém. V misce smícháme smetanu se ztužovačem a cukrem. Mixérem vyšleháme opravdu tuhou šlehačku, která bude pěkně držet tvar. Dáme ji do ledničky.Hotový korpus necháme vychladnout a naplníme připraveným šlehačkovým krémem. Krém uhladíme a ozdobíme nakrájenými a očištěnými jahodami.Tip: Využijte sezónního ovoce. Kromě jahod můžete koláč ozdobit borůvkami, malinami nebo rybízem.
Minidortíky Pavlova pro děti
Krém: 4 žloutky, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 6 lžic cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml smetany na vaření, 200 ml mlékaKorpus na minidortíky: 4 bílky, 230 g moučkového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce vinného octaOvocný přeliv: hrst jahod, hrst borůvek, hrst ostružin, 100 ml vody, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce solamylu
Postup: Základem minidortíků je pevný sníh z bílků. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky si schováme na přípravu krému. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Jakmile je téměř hotový, postupně přidáváme moučkový cukr za stálého šlehání. Nakonec přidáme také škrob, ocet a ještě krátce šleháme.Připravíme si pečicí papír. Do cukrářského zdobítka vložíme bílkovou hmotu, se kterou nakreslíme menší pusinky. Každou pusinku následně tvarujeme pomocí lžičky, aby vznikl uprostřed menší důlek na náplň. Předehřejeme si troubu na 120 °C a dortíky pečeme 80 minut, během této doby troubu neotevírejte, jinak vám splasknou.Ze smetany na šlehání vyšleháme pevnou šlehačku a odložíme ji do lednice. Do kastrůlku nalijeme smetanu na vaření, mléko, přidáme žloutky, škrob, cukr a zamícháme. Vaříme za stálého míchání, dokud nám krém dostatečně nezhoustne. Hotový krém necháme vychladnout, jakmile je studený, vmícháme do něj šlehačku.Na závěr si připravíme ovocnou omáčku. Do hrnce dáme vařit ovoce, několik kousků si můžeme odložit stranou na ozdobu. Přidáme cukr a solamyl. Důkladně zamícháme a necháme povařit.Hotové minidortíky naplníme krémem a ozdobíme ovocem a trochou ovocné šťávy.
Domácí kakaový termix
Suroviny: 250 g tučného tvarohu, 1 čokoládový pudink, 500 ml mléka, 1 lžíce holandského kakaa, krupicový cukr
Postup: Pudink uvaříme v mléce podle postupu na obalu. Stáhneme z plamene a ještě teplý prošleháme s tvarohem. Dezert smícháme s kakaem a dosladíme podle chuti. Přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup, a necháme ho vychladnout v lednici.
Větrníky
Suroviny:Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100 g másla, 250 g mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejceKrém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačkyCukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečicí papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na papír obkreslit hrnek – tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechte úplně vychladnout.Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.
Laskonky
Suroviny: 210 g bílků, 440 g krystalového cukru, 115 g moučkového cukru, 260 g strouhaného kokosuKrém: 500 ml plnotučného mléka, 75 g škrobu, 100 g krupicového cukru, 5 žloutků, 500 g máslaNa griliáš: 400 g krupicového cukru, 20 g másla, 180 g lískových oříšků
Postup: 1. Z poloviny cukru si připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít teplotu 120 ºC. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začněte šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.Mléko dejte vařit. Žloutky, škrob a cukr smíchejte a na směs nalijte horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a vařte do zhoustnutí. Nechte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.Griliáš: Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.Směs vylijte na pečicí papír a po vychladnutí rozmixujte.
Jemný ovesný koláč
Suroviny: 50 cl Alpro sójového vanilkového nápoje, 200 g ovesných vloček, 60 g hnědého cukru, 60 g tmavých čokoládových lupínků, 4 polévkové lžíce neochucené arašídové pomazánky, několik kapek vanilkového extraktu, 1 špetka soli
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Najemno rozmixujte sójový vanilkový nápoj, ovesné vločky, hnědý cukr, čokoládové lupínky, arašídovou pomazánku, vanilkový extrakt a sůl.Do pekáče vložte pečicí papír. Nalijte těsto a pečte 35 minut. Před porcováním nechte koláč vychladnout. Podávejte při pokojové teplotě.
Malé kokosové hrudky
Suroviny: 250 ml Alpro kokosového nápoje, 300 g strouhaného kokosu, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 vanilkový lusk, ¼ lžičky soli
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte v rendlíku kokosový nápoj, kukuřičný škrob a javorový sirup a zahřívejte nad mírným plamenem. Míchejte do zhoustnutí, zhruba 2 až 3 minuty, sundejte ze sporáku.Do rendlíku přidejte semínka z vanilkového lusku, sůl a strouhaný kokos a dobře promíchejte. Pomocí lžičky tvořte hrudky, dotvarujte a položte je plech vyložený pečicím papírem. Posypejte strouhaným kokosem. Pečte do zlatohněda po dobu 10 až 15 minut.
Létající drak s mákem
Suroviny: 1 pomeranč, 300 g rostlinného tuku Hera máslová, 300 g cukru, 6 vajec, 400 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 50 g mletého máku, 300 g moučkového cukru, špetka soli, potravinářské barvivo, 150 g lentilek, 1 lékořice nebo želé ovoce
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C (160 °C horkovzdušná). Na plech vložíme pečicí papír. Z pomeranče vymačkáme šťávu a stranou odlejeme 5 lžic šťávy. Zbytek rozředíme vodou na 150 ml.Tuk a cukr ušleháme pomocí ručního mixéru, tím nám vznikne krém. Vejce ušleháme zvlášť. Mouku, kypřící prášek, mák a sůl smícháme dohromady a za pomalého míchání opatrně přidáme pomerančovou šťávu do těsta. Rozprostřeme těsto na plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme do tvaru létajícího draka.Smícháme moučkový cukr s 4-5 lžícemi pomerančového džusu a potravinářské barvivo. Pokud bude potřeba, přidáme trochu vody na rozředění. Draka ozdobíme polevou.Tip: Smyčky vyřežeme ze zbytků dortu a ozdobíme je lentilkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám