Hlavní obsah

Vědci ukázali, jak vidí novorozenci pár dnů po porodu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norští a švédští vědci umožnili rodičům nahlédnout do světa novorozenců, když jim předvedli, jak funguje vizuální vnímání jejich dětí. Dlouholetý výzkum odhalil, že čerstvě narozené děti pravděpodobně vidí obličej svých rodičů ve vzdálenosti 30 cm, a to jen černobíle, jelikož se jim barvocit vyvíjí několik týdnů po narození.

Vědci ukázali, jak vidí novorozenci pár dnů po poroduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Věděli jsme, že novorozenci mají velmi špatný zrak, a proto nám nešlo do hlavy, že dokážou napodobovat mimiku rodičů, když v podstatě nemají téměř vidět,” vysvětluje důvod výzkumu svého týmu emeritní profesor Svein Magnussen z Ústavu psychologie na univerzitě v Oslu a dodává:

„Uvědomili jsme si, že předchozí zjištění vědců vycházela ze statických obrazů, zatímco v reálném životě se podněty pohybují. Svůj výzkum jsme tedy zaměřili tímto směrem.”

Vědci vyrobili videozáznamy tváří, které měnily hned několik emocionálních výrazů, a z nich odfiltrovali informace, o kterých je známo, že je novorozenci vzhledem k nedostatečně vyvinutému mozku nevnímají. Následně byly tyto nahrávky přehrány dospělým dobrovolníkům s předpokladem, že pokud ani dospělí nebudou schopni určit výraz obličeje, nebude toho schopen ani novorozenec.

„Pokud použijeme matematiku, pak můžeme rozložit obraz na sinusoidy a pro každou z těchto funkcí snížit kontrast konkrétní frekvence. Vše pak můžeme na základě dalších matematických zjištění porovnat s rozmazanými obrázky, které vnímá dítě,” vysvětluje způsob svého zjišťování vědec Olov von Hofsten.

Po několikaletém výzkumu vědci došli k závěru, že novorozenci jsou schopni nejlépe identifikovat výrazy obličeje ve vzdálenosti 30 centimetrů. „Z pohledu evoluce je to pochopitelné. Přesně v této vzdálenosti matka nejčastěji své dítě kojí či se s ním mazlí,” dodává Olov von Hofsten.

Aby svá zjištění vědci přiblížili i ostatním lidem, vyvíjejí mobilní aplikaci, která umožní rodičům pohlédnout na to, jak jejich dítě vnímá své okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám