Hlavní obsah

Přehnaná péče a ochrana dětí zvyšuje jejich zranitelnost

Novinky, das

Strachovat se o děti je zcela přirozený pud. Ne vždy v rámci bezpečnosti potomků ale činíme vše správně. Mnohdy naše přehnaná ochrana a péče o ně vede jen k tomu, že jsou dítka naprosto nesamostatná a neschopná převzít zodpovědnost za své jednání. Mnohem častěji se tak zraňují a podléhají nástrahám reálného života, než děti, jimž rodiče dali volnost a vedli je od útlého dětství k zodpovědnosti.

Foto: Profimedia.cz

Přehnanou starostlivostí se děti neučí vypořádat se s negativními pocity.

Článek

„Rodiče by si měli uvědomit, že jejich úkolem je dítě sice chránit, ale zároveň podporovat jeho individualitu a postupně jej naučit převzít zodpovědnost za své jednání. Přehnaná ochrana jim neumožní osvojit si dovednosti jako uvědomění si příčiny a následku,” vysvětluje psychoterapeutka Elizabeth Caseyová.

Děti si jednoduše musí obrazně řečeno občas natlouci nos, aby se i v budoucnu dokázaly uchránit před mnohdy závažnějšími nástrahami.

„Přebíráním zodpovědnosti za děti může tak rodič napáchat víc škody než užitku,” upozorňuje Caseyová.

Kdy začít 

Ideální věk, kdy začít s učením k zodpovědnosti přirozenou cestou, je 3-8 let. Jedná se přitom o drobnosti, jimiž dítě nijak zásadně neohrozíte. Např. pokud si pětileté dítě odmítá vzít v zimě ven teplou bundu, obvykle mu to rodič začne rozmlouvat.

U malého dítěte se ale jen velmi zřídka stane, že hned uposlechne. Spíše si bude trvat na svém a vznikne z toho patová situace. Mnohem lepší je nechat dítě jít ven bez bundy, aby samo pochopilo, že ne vždy jeho vlastní rozhodnutí je to správné a bez důsledků.

Dítě se tak učí poznávat svět přirozenou cestou a vy jako rodič u něj získáváte větší respekt.

Co na to řekne okolí

Mezi hlavní důvody, proč s dětmi tolik bojujeme a přehnaně o ně pečujeme, je samozřejmě strach o ně, jejich zdraví, ale také obavy z toho, jak na ně bude pohlížet okolní svět.

„Naše kultura je postavena na strachu a hrozbách. Rodiče tak dělají vše, aby zabránili či čelili těmto hrozbám alespoň u dětí. Bohužel je tak ochuzují o vlastní dovednosti, jež jsou důležité k přežití v tomto světě. Tím, že je chrání, je v podstatě neučí vypořádat se s negativními pocity. Ne náhodou chorobná úzkost dosáhla u dnešních mladých takových rozměrů,” dodává psychoterapeutka.

Pokud tedy jako rodiče neumožníte dětem učit se přirozenou cestou důsledkům jejich chování, berete jim schopnost čelit strachu a převzít zodpovědnost za své činy.

Podle odborníků je tento fakt velmi viditelný u alkoholiků či drogově závislých. Ale i u mladých zločinců, kteří mnohdy nejsou schopni přijmout zodpovědnost za své činy, jelikož vědí, že i v těchto okamžicích se za ně rodiče postaví a budou je do posledního okamžiku chránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Drzé děti? Kantoři bývají zoufalí

Drzé děti, agresivní rodiče, nešťastní učitelé. Co se to děje v českých školách? Pedagogové si stěžují na nedostatek úcty vůči svému povolání, ale podle...

Výběr článků

Načítám