Hlavní obsah

Prázdninové hovory na Lince bezpečí se z velké části týkají sexu

Novinky, das

Nedostatečná sexuální výchova v rodinách vede stále více dětí k hledání rad na Lince bezpečí. Každý čtvrtý telefonát se tak během prázdnin týká právě otázek a problémů souvisejících se sexuálním zráním. Pracovníci Linky bezpečí jsou tak často jediní, komu se děti otevřeně, bez obav a s důvěrou dokážou svěřit.

Foto: Profimedia.cz

Mluvit se svými dětmi o sexualitě a o všem, co s ní souvisí, je velmi důležité.

Článek

Ze statistik hovorů vyplývá, že s otázkami a problémy ohledně sexuality volají více dívky (64 %). Přičemž necelá polovina z nich nejprve hledá odpovědi na své otázky u vrstevníků a jen 7 % se zeptá rodičů, tedy těch, ke kterým by měli mít tu největší důvěru. Mnohdy za nimi nejdou kvůli předchozí špatné zkušenosti, kdy se s nimi rodiče na tato témata odmítli bavit.

„Rodiče by si tak měli uvědomit, že pokud s dítětem včas o sexualitě nebudou mluvit, udělají to za ně vrstevníci či média, často však zkresleně či vulgarizovaně,“ vysvětluje Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky.

Pravdivě a přiměřeně věku

Mluvit se svými dětmi o sexualitě a o všem, co s ní souvisí, je tak velmi důležité. „O sexu je dobré s dětmi hovořit včas, pravdivě a přiměřeně jejich věku. Pomůžete jim tak lépe se vyrovnat s nesnázemi a nejistotou, která provází dospívání a následně počátky sexuálního života,” radí Lenka Šilerová, autorka knihy Sexuální výchova, členka představenstva Linky bezpečí a lektorka kurzů pro rodiče ve Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

„Máte možnost alespoň trochu ovlivnit jejich názory a chování v oblasti vztahů a sexuality. Do budoucna jim tak pomůžete vytvořit si přirozený vztah k partnerství a sexualitě a zároveň předejít řadě rizik,“ dodává Šilerová.

Pokud rodiče nevědí, jak s dětmi o sexualitě otevřeně mluvit, pak se i oni mohou obrátit na Rodičovskou linku, kde jim odborníci rádi pomohou.

Proč s dětmi a mladými mluvit o sexualitě?
Prevence sexuálního zneužívání dětí a dospívajících – sexuální výchova probíhající od raného dětství může zmenšit riziko, že se dítě stane obětí sexuálního zneužití.
Přirozený vztah k sexualitě – přílišná pruderie a tabuizace škodí.
Zodpovědné sexuální chování – nezkušenost, stud, komunikační neobratnost, to vše přispívá k rizikovému chování. Mladí lidé by měli být schopni o sexualitě otevřeně mluvit, formovat svá přání a požadavky.
Sexualita a intimita – o sexualitě je vhodné mluvit s dítětem otevřeně a postupně již od útlého dětství, mělo by ji vnímat jako intimní věc, která je součástí života a láskyplných partnerských vztahů.
Správnost informací – uveďte informace na pravou míru. Pokud s dítětem o sexualitě nebudete mluvit, udělají to jeho vrstevníci či média za vás, často zkresleně, bez kontextů a neúplně.
Prohloubení vztahu s dětmi – pokud s dětmi hovoříme a adekvátně věku odpovídáme na otázky týkající se sexuality, posilujeme tím vzájemnou důvěru a otvíráme cestu k rozhovoru o dalších důvěrných a závažných tématech do budoucna.
Omezení vlivu vrstevníků - stát se sexuálně aktivní je zodpovědné rozhodnutí, dospívající by se neměl podřizovat mínění jiných, především vrstevníků, kteří si často o svých sexuálních zkušenostech, ve snaze zlepšit si postavení ve skupině, vymýšlejí.

 Jak s dětmi o sexualitě mluvit

  • Pravdivě a otevřeně – s dítětem mluvte o sexualitě především pravdivě a úměrně věku. Nemusíte se obávat, že tím urychlíte začátek jeho sexuálního života.
  • Konverzujte se svými dětmi v přátelském duchu, nemluvte za ně. Zjistěte, co si myslí o sexualitě a vztazích, co o tématu už vědí. Nevyvozujte z hovoru žádné sankce.
  • Kontinuálně – není vhodné si s dítětem jednorázově pohovořit s tím, že si „promluvíte o něčem důležitém“.
  • Neprobírejte detaily svého ani jejich sexuálního života.
  • Nezapomínejte na prevenci – mluvte s dítětem o možných sexuálních chorobách, o antikoncepci a rizicích souvisejících se zahájením sexuálního života.
  • Upozorněte dítě, že nikdo nemá právo dotýkat se jeho těla, pokud si to samo nepřeje.
  • Názvy pohlavních orgánů u školních dětí pojmenujte pravými jmény, jako, např. penis a vagina.
  • Přečtěte si knížky „Děti a jejich sexualita“ nebo „Sexuální výchova (Jak a proč mluvit s dětmi o sexualitě)“, které vám poslouží jako určitý manuál.

Více informací naleznete na www.linkabezpeci.cz/ a www.planovanirodiny.cz .

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám