Hlavní obsah

Diagnostikování srdečních chorob již v těhotenství

Novinky, das

Téměř 800 dětí ročně se narodí se srdeční vadou a z toho u třetiny z nich jde o velmi závažnou komplikaci, jež je ohrožuje na životě. Pokud lékaři odhalí problém již v těhotenství, mají tyto děti větší šanci na vyléčení.

Foto: Profimedia.cz

Pokud je vada odhalena včas, lze okamžitě zahájit léčbu.

Článek

Vrozené srdeční vady vznikají v prvních týdnech embryonálního vývoje. Bohužel v tento okamžik jsou ještě špatně rozeznatelné.

„Jelikož má krevní oběh plodu paralelně vedle sebe spojen plicní a systémový krevní oběh, srdeční vady se kompenzují, a tedy nejsou při běžném vyšetření poznat. To je důvod, proč má plod se srdeční vadou v těhotenství pravidelnou srdeční frekvenci a velmi často se vyvíjí a roste zcela normálně,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Marek, Ph.D., FESC z Centra prenatální ultrazvukové diagnostiky a dětské kardiologie na pražské klinice Canadian Medical Care.

Proto je u sebemenších pochybností dobré absolvovat cílené vyšetření srdce a cév, které jediné dokáže případné problémy potvrdit. Nejčastějšími vadami srdce u dětí jsou defekty mezisíňové a mezikomorové přepážky. Část těchto defektů se během vývoje spontánně uzavře, jiné je třeba chirurgicky nebo při katetrizaci uzavřít.

Vyšetření těhotné ženy se standardně provádí v období mezi 18. a 22. týdnem těhotenství, hrubé odchylky v srdeční struktuře lze však již rozpoznat od 14. či 15. týdne.

Screeningové orientační vyšetření provádí v České republice obvykle gynekolog, detailní specializované vyšetření potom kardiolog se specializací v prenatální kardiologii. Čím zkušenější lékař je, tím samozřejmě lépe, stejně tak to platí o časné diagnostice.

Pokud je vada odhalena včas, lze okamžitě zahájit léčbu, případně se co nejlépe připravit na porod dítěte a předejít tak mnohým komplikacím. „Podobná překvapení na porodním sále nejsou příjemná pro rodiče ani pro lékaře. Jedná se pak o velmi stresující záležitost pro všechny a větší rizika hrozí i dítěti,“ dodává prof. Marek.

Rizikové faktory, které by měly vést ke speciálnímu vyšetření
Přítomnost vrozených srdečních a jiných vývojových vad v rodině.
Spontánní úmrtí plodu nebo mrtvě narozené dítě v předchozím těhotenství.
Věk matky nad 35 let.
Cukrovka u nastávající maminky nebo jiná chronická či vrozená onemocnění.
Vystavení zářením a chemickým látkám, včetně užívání toxických léků a drog.
Virové infekce v prvním trimestru těhotenství.
Léčená neplodnost.
Vrozené vývojové vady a chromozomální odchylky plodu.

Vyšetření speciálním ultrazvukem může samozřejmě absolvovat na vlastní žádost i těhotná žena bez přítomnosti těchto rizik, vždy záleží především na jejím rozhodnutí.

Péče o děti se srdeční vadou v ČR patří k nejlepším na světě

Systém péče o děti se srdeční vadou, který u nás vybudoval prof. Milan Šamánek, zajišťuje kvalitní péči díky úzké spolupráci mezi dětským Kardiocentrem FN Motol a sítí ambulantních dětských kardiologů.

Výsledky péče o děti se srdeční vadou u nás patří k nejlepším na světě a čeští dětští kardiologové jsou vítáni na všech renomovaných světových pracovištích.

Přesto existuje několik desítek vzácných vad, se kterými si prozatím nedokážou poradit žádní kardiologové na světě.

„Pro rodiče takových dětí je někdy velmi obtížné se s touto situací vyrovnat a snaží se získat kontakt na rodiče podobně postižených dětí. Dle mých zkušeností však toto u dětí se srdeční vadou u nás příliš nefunguje," dodává dětský kardiolog MUDr. Bohuslav Procházka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám