Mimoní cupcakes (Brownies cupcakes s vanilkovým krémem)
Mimoni

FOTO: Hera

Suroviny na 12ks: Korpus: 120 g kvalitní hořké čokolády, 113 g Hery máslové příchuti, 250 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 velká vejce, 50 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, špetka soli

Vanilkový krém: 250 g Hery máslové příchuti, 200 g moučkového cukru, 100 – 150 ml plnotučného mléka, 2 lžičky vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Zdobení: potravinářské barvivo (modré barvy), cukrářské ozdoby (žluté perličky), marcipán (žluté, černé, šedé a bílé barvy)

Postup: Korpus: Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na kousky a heru nakrájenou na kostičky. Občas promícháme, aby se vše spojilo. Směs odstavíme z vodní lázně a necháme zchladnout. Postupně do směsi zašleháme cukr a vajíčka, vždy jedno po druhém. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.

V další míse smícháme oba druhy prosáté mouky se solí a kypřícím práškem. Tuto směs postupně přimícháme do čokoládového těsta. Mícháme, dokud se vše nespojí. Pečící košíčky ihned plníme do 3/4 a dáme péct na 20-25 minut. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečícím plechu nebo pečících košíčcích a poté je přemístíme na chladící mřížku. Brownies mají být vlhké a trochu nedopečené, proto raději pečeme o minutku méně. Zbytkové teplo po vytažení z trouby udělá svou práci.

Vanilkový krém: Ve větší míse vyšleháme změklý rostlinný tuk do hladka. Postupně přidáme prosátý cukr a šleháme, dokud není směs nadýchaná. Přidáme vanilkový cukr nebo extrakt a nakonec mléko dle potřeby. Vše nejdřív lehce mícháme a potom šleháme na nejvyšší otáčky, až je poleva lesklá a hladká.

Zdobení: Krém obarvíme pomocí modrého potravinářského barviva.  Dozdobíme pomocí cukrářský ozdob – žlutých perliček. Některé z cupcaků dozdobíme pomocí marcipánu tak, aby představovaly tváře Mimoňů. (Viz obrázek.)

Jahodové tiramisu

FOTO: Galbani

Suroviny: 300 g jahod, 250 g mascarpone, svazek máty, 50 g třtinového cukru

Postup: Jahody a mátu dobře omyjte, nejhezčí lístky máty ponechejte na pozdější použití. Jahody zbavte stopek, nakrájejte na čtvrtiny a odložte do misky. Přidejte cukr a dobře promíchejte s jahodami. Odložte na půl hodiny do ledničky, aby jahody vsákly cukr a pustily šťávu.

Mezitím nasekejte nahrubo lístky máty, vidličkou je vmíchejte do mascarpone a pokračujte v míchání tak dlouho, až změknou. Na podávání používejte čtyři čiré sklenice, které až do poloviny naplňte jahodami. Cukrářský sáček naplňte krémem z mascarpone a máty a vyrobte špičku odpovídajícího tvaru, který si přejete vytvořit. Ozdobte vybranými mátovými lístky.

Lučinový nepečený cheesecake

FOTO: archív firem

Suroviny: 3 balení Lučiny 100 g, 1 balení cukrářských piškotů, 2 plátky želatiny, 200 ml šlehačky, 2 lžíce cukru, 1 vanilka, 1 citrón, rybízová marmeláda
Postup: Menší dortovou formu s pečicím papírem vyložte piškoty na dně i po obvodu. Namočte plátky želatiny. Šlehačku ušlehejte s cukrem a vanilkou a přišlehejte postupně 3 Lučiny. Namočenou želatinu se šťávou z jednoho citrónu zahřejte až do rozpuštění želatiny, vmíchejte nejprve velkou lžíci krému z Lučiny a pak želatinu přidejte a zašlehejte do zbytku krému. Směsí naplňte připravenou formu s piškoty a dejte ztuhnout do lednice. Ozdobte rybízovou marmeládou.
Lučinová zmrzlina

FOTO: archív firmy

Suroviny: 3 balení Lučiny 100 g, 200 ml šlehačky, 2-3 lžíce moučkového cukru na ochucení: jahodová marmeláda, borůvková marmeláda kakao a čokoláda nebo jiná příchuť, kterou máte rádi
Postup: Šlehačku s cukrem vyšlehejte dopevna a přišlehejte 3 Lučiny, podle chuti vmíchejte marmeládu, nebo kakao a plňte do formiček (pokud nemáte speciální formičky na nanuky, můžete použít silikonové formičky na muffiny a jako držátko nastříhaná brčka). Ideálně spotřebujte zmrzlinu do 2-3 dní od zamražení, pokud ji chcete uchovat déle, zakryjte horní vrstvu zmrzliny ve formičce pečícím papírem před zamražením.
Nadýchaná čokoládová pěna

FOTO: Meggle

Suroviny: 100 g hořké čokolády, 100 g mátové čokolády, 4 žloutky (velikost M), 2 balíčky vanilkového cukru, 450 g smetany ke šlehání 35 %, 25 g čokoládových hoblinek, máta na ozdobu
Postup: Rozlámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Žloutky a vanilkový cukr ušlehejte metličkou do krémové konzistence. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do šlehačky. Poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu do vaječné směsi. Menší část šlehačky si dejte stranou na závěrečné zdobení. Větší část šlehačky opatrně přidejte do čokoládové směsi a vytvořte pěnu. Čokoládovou pěnou naplňte sáček na zdobení a esteticky vytlačte pěnu do sklenic. Naplněné sklenice nechte alespoň hodinu vychladit v ledničce. Na závěr dezert ozdobte čokoládovými hoblinkami, zbylou šlehačkou a mátou.
Jogurtové pohlazení

FOTO: Granko

Suroviny: 150 ml vychlazeného mléka, 150 ml bílého jogurtu, 30 g medu, 40 g (8-10 kávových lžiček) Granka, na ozdobení čerstvé jahody
Postup: Mléko, jogurt, med i Granko vložíme do mixéru a promixujeme do pěny. Nalijeme do skleničky a ozdobíme plátky čerstvých jahod.
Popcakes

FOTO: Dr.Oetker (4x)

Suroviny na cca 35 ks: Na těsto: 1 balení Brownies Dr.Oetker, 80 ml vody, 80 ml oleje, 2 vejce, 180 g změklého másla, 1 kávová lžička vanilkového aroma, 150 g moučkového cukru

Na ozdobení: 1 balíček polevy světlé Dr.Oetker, 1 balíček polevy tmavé Dr.Oetker, 1 balení tubiček na zdobení

Postup: Na přípravu těsta vysypeme směs na brownies do mísy, přidáme vodu, olej, vejce a připravíme podle návodu na obalu. Těsto vylijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Vložíme do předehřáté trouby a cca 35 minut pečeme. (el. trouba 180 °C, horkovzdušná 160 °C). Po upečení necháme korpus vychladnout.

Máslo vyšleháme s aroma a cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Vychladlé těsto rozdrobíme a ručně prohněteme s vyšlehaným máslem. Těsto uložíme asi na 20 minut do chladničky mírně ztuhnout. Z těsta vytvoříme kuličky.

Polevy rozpustíme podle návodu na obalu. Okraje špejle namáčíme do polevy a zapíchneme do kuliček. Špejle napícháme do polystyrenu a uložíme do chladničky ztuhnout.

Kuličky namáčíme do polevy a po zaschnutí ozdobíme tubičkami dle vlastní fantazie.

Bleskové řezy

Suroviny: Na těsto: 130 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, ½ kávové lžičky jedlé sody, 20 g měkkého másla nebo margarínu, 1 vejce, 1 kávová lžička mléka, 1 kávová lžička tekutého medu, 1 kávová lžička rumu

Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml zakysané smetany, 2 balení Dort želé čiré Dr.Oetker, 1 kávová lžička moučkového cukru, 250 g očištěných nakrájených čerstvých jahod (několik jich odložíme na ozdobení)

Na posypání: Trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí

Postup: Na vál nasypeme mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a nejprve nožem promísíme s tukem. V hrnku promícháme vejce, mléko, med a rum. Pomocí nože zapracujeme do mouky. Když se suroviny částečně spojí, ručně vypracujeme těsto, které se nelepí (podle potřeby vál posypeme moukou).

Z těsta vyválíme plát a pomocí válečku přeneseme na plech (30 x 40 cm) otočený dnem vzhůru. Nožem nebo rádýlkem plát zarovnáme, aby měl rovné strany a nepřesahoval přes okraj plechu. Okraje přitiskneme na plát. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme (6-7 minut) do růžova v el. troubě na 180 °C a horkovzdušné na 160 °C)

Ihned po vyjmutí z trouby podélně rozřízneme na tři dlouhé pruhy. Každý pruh nožem „podřízneme“ a stáhneme na podložku. Pracujeme rychle, dokud jsou pruhy vlažné. Na podložce je necháme zcela vychladnout. Na přípravu krému vyšleháme dotuha smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, dortové želé a cukr.

Na studený plát natřeme ½ krému, poklademe jahody a lehce přitiskneme druhý plát a postup opakujeme. Moučník lehce zatížíme a odložíme asi na 3 – 4 hodiny do chladu. Před servírováním lehce posypeme práškovým cukrem, ozdobíme jahodami a nakrájíme na řezy.

Motýl

Suroviny: Na těsto: 3 vejce, 150 g cukru, ½ lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker, 180 g hladké mouky, 1 vrchovatá polévkové lžíce kakaa, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, 80 g změklého másla, 300 g nadrobno nakrájené rebarbory

Na náplň: 250 ml zakysané smetany, 5 zarovnaných polévkových lžic moučkového cukru, šťáva ze dvou citrónů, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker

Na ozdobení: 500 g omytých, okapaných jahod, 1 balíček čirého dortového želé, 250 ml vody

Postup: Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem do pěny. Mouku smícháme s kakaem a kypřicím práškem, prosejeme do vyšlehané pěny, přidáme máslo a vše důkladně promícháme.

Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe na něj kousky rebarbory. Pečeme 35 minut v předehřáté troubě (el.trouba 180 °C, horkovzdušná 160 °C)

Upečený dort necháme ve formě vychladnout. Na přípravu krému smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Smetanu ušleháme a zamícháme do krému. Podle návodu na obalu připravíme želatinový ztužovač a přimícháme do krému. Připravený krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky.

Po ztuhnutí krému opatrně vyjmeme dort z formy. Dort rozkrojíme na dvě části a obě poloviny položíme na servírovací tác zakulaceným okrajem těsně k sobě, vzniknou tak křídla motýla.

Jahody nakrájíme na plátky a nahusto ukládáme na dort. Čtyři celé jahody položíme doprostřed dortu, aby vytvořily tělíčko motýla. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a polijeme jím jahody. Hotového motýla uložíme na 1 hodinu do chladničky.

Tip: Tykadla motýla můžeme vytvořit z čokolády, ze které po rozehřátí nakreslíme tykadla na papír na pečení a necháme ztuhnout.

Tip2: Rebarboru můžeme zaměnit za ananas, také chutná výborně.

Prasátka:

Suroviny: Na těsto: 250 ml mléka, 75 g másla nebo margarínu, 400 g hladké mouky, 50 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr.Oetker, 1 balíček sušeného droždí, 75 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli

Na obalení a potření: 1 balíček skořicového cukru, voda

Postup: Na přípravu těsta v kastrůlku rozpustíme v mléce máslo nebo margarín. V míse smícháme mouku se škrobem, droždím, cukrem, vanilínovým cukrem a solí. Přidáme vlažné mléko s máslem nebo margarínem a ručně vypracujeme dohladka. Povrch těsta zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu. Oddělíme 1/3 těsta a odložíme stranou. Zbylé těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Vytvoříme tělíčka (bochánky) a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z odloženého těsta plát a formičkou vykrojíme 16 koleček. Ze zbytku těsta vytvoříme 16 malých kuliček. Tělíčka na plechu potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky vodou. Do poloviny koleček vytvoříme dvě dírky (např. špejlí), potřeme vodou, obalíme ve skořicovém cukru a zlehka přitlačíme ke každému tělíčku jako čumáček. Druhou polovinu koleček potřeme vodou, obalíme ve skořicovém cukru, rozkrojíme nožem na polovinu a vytvoříme ouška. Z kuliček vytvoříme prasátkám oči. Vložíme do předehřáté trouby a asi 25 minut pečeme (el.trouba 180 °C, horkovzdušná trouba 160 °C). Prasátka necháme vychladnout.

Tip: Prasátka výborně chutnají potřená lískooříškovým krémem, máslem nebo džemem.

Zapečené jahody s čokoládou

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 350 g zmrazených jahod Dione, citrónová kůra z 1 citrónu, 100 g bílé čokolády, 150 ml smetany ke šlehání

Postup: Zmrazené jahody rozdělte do čtyř zapékacích misek nebo do jedné větší. Posypte nastrouhanou citrónovou kůrou. Bílou čokoládu nalámejte do misky. Smetanu zahřejte v kastrůlku až k bodu varu a horkou ji nalijete na čokoládu. Nechte asi tři minuty stát a pak promíchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Potom nechte směs ještě chvíli odstát, aby trochu zhoustla. Gril v troubě zapněte na nejvyšší teplotu a asi pět minut rozhřívejte.

Čokoládovou smetanou přelijeme ovoce a takto připravený dezert posypte trochou moučkového cukru a vložte pod gril. Zapékejte dvě až tři minuty, dokud povrch nezezlátne. Podávejte okamžitě.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: