Hlavní obsah

Změny nálad a chování u dětí nepodceňujte

Novinky, bok

Když dítě přepadne nekontrolovatelný záchvat vzteku, přikládají to mnozí rodiče vývoji a případné výkyvy v chování své ratolesti dál nijak moc neřeší. Včasná návštěva odborníka přitom může ve spojitosti se záchvaty odhalit více či méně závažné zdravotní problémy, které se pak dají snáze řešit.

Foto: Profimedia.cz

Porada s odborníkem ohledně změn chování dítěte není nikdy zbytečná.

Článek

Jít k dětskému lékaři s tím, že je dítě vzteklé a neposlouchá, případně hází věcmi nebo je ničí, není zrovna stav, se kterým by se rodiče rádi chlubili. Někteří to berou jako vlastní selhání, jiní to přikládají přirozenému vývoji a předpokládají, že se výkyvy v chování dítěte časem ustálí.

Dětské emoční zdraví a chování, respektive jeho výkyvy oproti běžnému normálu, přitom mohou značit nejen změnu nálady, ale také různé zdravotní problémy, například deprese, poruchy pozornosti nebo také užívání návykových látek.

Ačkoli to berou rodiče v potaz, jen někteří by šli již při prvotních potížích na poradu za lékařem. Dokládá to i nedávná zahraniční studie, které se účastnilo přes 1300 rodičů dětí ve věku 5-17 let. Pouhá polovina z nich by šla ihned při prvotních potížích za odborníkem, 37 procent rodičů by informovalo lékaře i o tom, že jejich dítě má aktuálně problémy například s vypracováním domácích úkolů.

Jak začít 

Řada rodičů nevyhledá odborníka jen ze strachu, že neví, jak pojmenovat problém, který jejich dítě má. „Není potřeba přijít rovnou s obviněním, stačí i podezření, všimli jsme si, že náš syn se změnil v tom a tom,” vysvětluje pro server FoxNews autorka studie a výkonná ředitelka oddělení zabývajícího se zdravím dětí na Michiganské univerzitě.

„I náznak změny přiznaný rodičem otevírá odborníkovi dveře k tomu začít zjišťovat podrobnosti. Důležité je odhodlání vůbec přijít,” dodává. Lékař na základě toho postupně zjistí souvislosti mezi změnami chování a případnými zdravotními či jinými potížemi.

Jak již bylo uvedeno, včasné určení problému může pomoci s diagnózou. Většina rodičů (60 %) ale počká nejméně měsíc, než se odhodlá k návštěvě lékaře. „Cokoli ve změně chování dítěte stojí za rozhovor s odborníkem. Možná rizika, se kterými se mohou děti potýkat, jsou pro jejich vývoj nebezpečná. Čím dříve bude dítě v psychické pohodě, tím lépe pro něj i pro rodinu,” dodala odbornice.

Lékaři proto apelují na rodiče, aby se neváhali obrátit na odborníky nejen v případech, že dítě nárazově mění své návyky a chování, ale i v situacích, kdy jsou viditelné výkyvy mezi potomkem a jeho vrstevníky, co se chování nebo vývoje týče. I sebemenší problém totiž může přerůst do obřích rozměrů, který může znamenat ohrožení poklidného vývoje dítěte.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Proč děti nerady uklízejí své pokoje

Pro dospělé obrovský nepořádek, pro malé děti systém, kterému rozumí a dobře se v něm orientují. I tak by měli dospělí na konání svých dětí pohlížet. A něco na...

Jak přimět děti, aby jedly zdravěji

Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je...

Výběr článků

Načítám