Hlavní obsah

Každá šestá těhotná žena vyžaduje umělé přerušení těhotenství

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože mají dnes ženy obrovské možnosti v ochraně před nechtěným těhotenstvím, až 44 % neplánovaně otěhotní, přičemž každá šestá těhotná žena podstupuje interrupci. Podle odborníků je to z velké části dáno rizikovým chováním žen, kdy svolují k pohlavnímu styku bez patřičné ochrany. Což potvrzují i průzkumy, podle nichž se téměř 30 % žen v reprodukčním věku přiznalo, že mělo v posledních 12 měsících nechráněný styk.

Foto: Profimedia.cz

Nechtěné i neplánované těhotenství vyžaduje vždy zásadní rozhodnutí.

Článek

Nechtěné i neplánované těhotenství vyžaduje vždy zásadní rozhodnutí. Ať se žena či oba rodiče rozhodnou pro interrupci nebo pro rodičovství, čekají je nelehké chvíle a řada pochybností a otázek.

„V případě, že si dítě ponechají, pak mnohdy prožívají vůči dítěti pocity viny, obávají se, že to dítě 'pozná' a častěji se svými dětmi zažívají výchovné obtíže než rodiče, co se na své dítě těší,” vysvětluje PhDr. Lenka Šilerová, Ph.D. ze Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Rozhodně zde neplatí, že se toto týká jen velmi mladých rodičů. „Setkáváme se i se zralými matkami jednoho dítěte, které nečekaně či příliš rychle otěhotní, a přitom další dítě vlastně chtějí. Tyto negativní pocity matky se pak promítají do vztahu k dítěti i do vztahu mezi sourozenci,” dodává Šilerová.

Děti mívají mnohem těžší start do života

Pokud není dítě od počátku s láskou plně přijímáno, a tedy dlouhodobě cítí rozpor mezi tím, co cítí, a tím, co se kolem něj děje, přestane tak důvěřovat svým pocitům a prožitkům. To může později v dospívání nebo v dospělosti přinést různé psychické problémy.

Nechtěné děti bývají častěji nemocné, což lze vysvětlit tím, že se nevědomě snaží získat větší pozornost matky. Častěji se také domnívají, že jsou s nimi rodiče nespokojeni. Mají méně přátel, v lásce zažívají více trápení a zklamání než radosti. Častěji mají sexuální styk bez vztahu a zamilování.

Riziko těhotenství je nejvyšší v období ovulace

Ovulace je proces, kdy se uvolní vajíčko z vaječníku a je připraveno k oplodnění. Pokud nedojde k oplodnění do 24 hodin, vajíčko zaniká. Spermie po nechráněném pohlavním styku (po ejakulaci muže do vaginy ženy) mohou přežívat v reprodukčním systému ženy až pět dní, a pokud v tomto období dojde k ovulaci, je riziko těhotenství vysoké.

Pokud se ženy nechrání žádnou antikoncepcí, a to jak hormonální, či nehormonální, a přesto mají nechráněný styk, pak mají ještě možnost v postkoitální antikoncepci. Na trhu je nyní k dostání několik typů.

Jedná většinou o pilulky, které obsahují vysokou dávku hormonů, ty způsobí změny děložní sliznice, která se následně stane nehostinnou pro oplodněné vajíčko a zabrání tak jeho usazení a dalšímu růstu. Na tomto principu fungují volně dostupné přípravky Escapelle a Postinor. Pilulky by se měly používat jen nouzově, a tedy ne často, a zcela by se jim měly vyhnout ženy s onemocněním oběhového systému, žilní trombózou a vysokým krevním tlakem.

Novinka bez hormonů

Novinkou v tomto směru je pak přípravek Ella One, který neobsahuje hormony, ale tzv. selektivní modulátor progesteronových receptorů, který oddaluje ovulaci, a tedy uvolnění vajíčka a zabraňuje tak setkání vajíčka se spermií. Účinnost tohoto přípravku je také velmi vysoká, záleží na tom, jak rychle se tableta podá (nejideálnější je do 24 hodin, i když lze až do 5 dnů).

„Ačkoliv tato pilulka neobsahuje hormony, a tedy nemá tolik omezení jako klasická postkoitální antikoncepce, též by se měla používat jen v nouzových případech,” upozorňuje prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Všechny přípravky mají jedno společné, nezpůsobují interrupci, ale jen zabraňují otěhotnění. Pokud je žena již těhotná, tato nouzová antikoncepce již nefunguje. Ceny všech přípravků se pohybují v rozmezí 400 - 670 Kč a lze je koupit po předložení občanského průkazu bez receptu v lékárně.

Reklama

Související články

Nové trendy v antikoncepci

Chcete otěhotnět, vysledovat své plodné dny, nebo naopak hledáte účinnou nehormonální antikoncepci, která by nechtěnému těhotenství zabránila? Více než...

Výběr článků

Načítám