Hlavní obsah

Těhotná HIV pozitivní žena se nákazy dítěte nebojí

Těhotná a HIV pozitivní. To je realita čtyřiatřicetileté Amandy Mammadové, která se svým manželem očekává již druhého potomka. První dcera Saabira, se od své matky smrtelně nebezpečným virem nenakazila. Naštěstí. Její matka je nositelka viru HIV, původce nevyléčitelné a smrtelné nemoci AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Dosud přivedly v Česku HIV pozitivní matky na svět 158 dětí.

Článek

Manžel Ali riskoval se svou ženou nechráněný styk, aby mohli počít druhé dítě. To se má narodit v červnu příštího roku a testy, zda po matce zdědilo smrtelný virus, mohou být provedeny až po jeho narození. Další testy se pak opakují za tři měsíce. Amanda ale doufá, že jejich druhé dítě bude mít štěstí, jako 21 měsíců stará dcera Saabira. Pokud ale přece jen bude mít vir HIV, Amanda říká, že „to nebude konec světa”.

Množství viru v Amandině krvi je velmi nízké, zejména proto, že se její imunitní systém velmi dobře s nemocí vyrovnává a dokáže s virem bojovat, údajné prý nemusí užívat žádné léky. Zároveň tvrdí, že je téměř nemožné, aby mohla někoho dalšího nakazit stejnou nemocí. Riziko, že vir přenese na své nenarozené dítě, je 1 %.

Většina žen se o nemoci dozví až v těhotenství

Letos v Česku ženy s virem HIV porodily deset dětí a pouze na jedno z nich se vir přenesl. Sedm žen nevědělo, že infekci má a zjistilo to až při odběrech krve, které se v těhotenství povinně provádějí. „Řada žen otěhotní v době, kdy už jsou HIV pozitivní. Doporučujeme jim, aby braly od 13. týdne profylaktické léky do konce těhotenství," uvedl vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala.

Porod se u infikované matky provádí císařským řezem a novopečené matky by neměly své potomky kojit, aby nedošlo k přenosu infekce z mateřského mléka. Proto jsou děti na umělé výživě a několik týdnů dostávají léky. „Přirozené riziko 20 procent (přenosu infekce z matky na dítě) se daří snížit na hodnotu dvě procenta. K nákaze nedochází v těhotenství, ale až v době porodu. Ženy, které se ale řídily doporučeními, porodily zdravé děti," uvedl Machala.

Dosud v ČR porodilo 155 HIV pozitivních matek, třikrát přišla na svět dvojčata, a 34 žen zažádalo o umělé přerušení těhotenství. V současné době se očekávají tři porody. V Česku žije sedm dětí s virem HIV, kterým se nakazily od svých matek. Jde o čtyři chlapce a tři děvčata. U tří dětí se vir podařilo zjistit až poté, co se dodatečně odhalil u jejich matek. U dalších čtyř se na HIV přišlo, když jim bylo mezi pěti a devíti lety. U šesti se nákaza odhalila ve věku od deseti do 14 let. 76 mladých se o HIV dozvědělo mezi 15 a 16 lety. Čtyři z nich už měli rozvinutou nemoc AIDS.

Normální život i s HIV

Amanda Mammadová i její manžel jsou přesvědčeni, že pokud se jim narodí druhá holčička, pokusí se ještě o jedno dítě, protože si přejí mít ještě chlapce. „Pokud by ale naše první dítě, Saabira, byla HIV pozitivní, nevím, jestli bychom se pokoušeli o další dítě. Asi bych nedokázala žít s tím, že jsem nakazila dvě děti,” říká Amanda. „Na druhou stranu, její život by vypadal úplně stejně jako teď. Pořád by si mohla hrát se psem, běhat po zahradě, nebo se koukat na pohádky,” dodala pro deník Daily Mail.

Žena se nakazila od svého bývalého přítele a o své nemoci neměla spoustu let nejmenší ponětí. Šla na rutinní prohlídku, kterou musela kvůli práci podstupovat každý rok. „Když jsem se to dozvěděla, stála jsem na balkóně a uvažovala jsem, jestli mám skočit. Byla jsem v šoku a stále dokola jsem si opakovala: Za jak dlouho umřu?” S podporou lékařů a psychologů ale došla uvědomění, že ačkoliv je HIV doživotní diagnózou, není „trestem” smrti.

V té době už byla se svým současným manželem, který její diagnózu přijal klidně, také z toho důvodu, že pár provozoval bezpečný sex. Brzy ale přišla touha po dítěti. „Bála jsem se přenosu viru na Aliho, ale on nechtěl podstupovat umělé oplodnění. Sám se rozhodl pro početí přirozenou cestou.” A hned dvakrát se jim to podařilo. Zda i jejich druhé dítě bude HIV negativní, se ukáže až několik měsíců po porodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám