Hlavní obsah

Stres a deprese z plánování rodiny jsou stále častějším jevem

Novinky, ema

Snaha o početí dítěte může zničit lásku i přátelství. Pokud se totiž nedaří, jde především o vnitřní emocionální boj, který partneři během snahy o rodinu zažívají. Mohou se cítit méněcenní a trpět pocity selhání. Co se pak stane s intimním životem, pokud se vše nedaří tak, jak bylo v plánu?

Foto: Profimedia.cz

Pokud se dlouhodobě nedaří počít potomka, propadají partneři depresím a pocitům méněcennosti.

Článek

Mnoho žen, které se o dítě s partnerem snaží už nějakou tu dobu, přiznává, že se ze sexu stává rutina. Na internetových fórech si radí, jak často se s partnerem milovat, aby byl potomek co nejdříve a nejpravděpodobněji na cestě.

Některé se svěřují, že si naplánovaly sex při snažení se o dítě jedenkrát za dva dny, jiné se přiklánějí k názoru, že by pár neměl dbát doporučení a spíše se rozhodovat podle chuti a nálady.

V moderní společnosti si žena může relativně snadno, svépomocí nebo s asistencí odborníků vysledovat, kdy má plodné dny, a tudíž kdy je početí nejpravděpodobnější. Pak se ale může lehce milostná rutina „smrsknout“ pouze a jedině do těch několika málo dní, kdy je šance na početí nejpravděpodobnější.

Některé ženy radí druhým naprosté absurdity, například aby před plodnými dny „nechaly spermie uzrát“, tudíž aby intimní hrátky nevyhledávaly a své partnery „šetřily“ na plodné dny.

Jenomže právě v případech, kdy ženy na početí velmi bazírují, po styku „drží nohy nahoře“ a spermie se v těle snaží udržet co nejdéle, přichází problém. A to zejména tehdy, stane-li se z takového milování rutina.

Když se ze sexu stane rutina

V České republice řeší neplodnost zhruba 20 až 25 procent párů a za posledních patnáct let byla polovina narozených dětí počata uměle, tedy za asistence lékařů. Není se ale za co stydět. Při příležitosti Národního měsíce neplodnosti pozorovali vědci ve Velké Británii po dobu jednoho roku pět set párů, které se snaží o početí potomka.

A výsledky jsou znepokojivé. Více než třetina z nich uvedla, že dopad na jejich milostný život má snaha o dítě velmi významný. Jeden z pěti párů přiznal, že mají sex výhradně v době ženiny ovulace. Třetina (34 %) dotázaných propadá pocitu neschopnosti a depresím. 14 procent se domnívá, že ztrácí smysl života, a o jedno procento lidí méně se bojí, že kvůli neplodnosti přijdou i o vztah.

Lidé, kteří kvůli neplodnosti propadají do depresí, ale kompletně mění i společenský život. 57 dotázaných Britů uvedlo, že přestali chodit do společnosti, aby se nepotkávali s přáteli, kteří již děti mají. 40 procent lidí sex už nebaví.

Nepropadat depresím

Za neplodnost se považuje neschopnost otěhotnění po jednom roce pravidelného nechráněného styku. Pokud se tedy nedaří, je načase vyhledat pomoc lékaře, případně rovnou centra asistované reprodukce. A co radí odborníci?

Tomuto problému nepropadat a snažit se normálně fungovat, zachovat zdravý sexuální život, neobviňovat se. Důležitá je také emoční strana páru, proto není ostuda, pokud se v tomto případě obrátí na pomoc sexuologa nebo psychologa, který nabízí párovou terapii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám