Hlavní obsah

Císařský řez nese mnohem více zdravotních rizik než přirozený porod

Novinky, das

Přestože přirozený porod je pro ženu i dítě mnohem bezpečnější a mnohdy komfortnější, stále více žen podstupuje dobrovolně císařský řez. Zatímco v roce 1997 se takto narodilo 12 % dětí, v současnosti je to minimálně 20 %, v roce 2013 se tak narodilo přes 20 000 dětí. Důvodů je hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Největší devizou přirozeného porodu je to, že je možné prakticky hned po porodu přikládat dítě k matčinu prsu, aby došlo k navázání vztahu. U císařského řezu to vždy není možné zajistit.

Článek

„Zčásti je to způsobeno tím, že dnes značně velká část žen odkládá početí dítěte do poměrně vysokého věku. S tím samozřejmě stoupá i počet komplikací v těhotenství. Na jejich základě logicky stoupá počet císařských řezů, které jsou z důvodu těchto komplikací řádně indikované, buď kvůli zdravotnímu stavu matky, plodu, nebo kombinaci obojího,” vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

„Někdy tuto cestu může volit i sám porodník částečně z alibistických důvodů. Určitě jsou zde však i větší tlaky žen na porodníky k provedení císařského řezu na přání. Ženy se totiž obávají bolestí, samotného přirozeného porodu i jeho následků. Výhodu spatřují také v tom, že nebudou mít nastřižené či natržené genitálie a sází na nižší riziko inkontinence v budoucnosti. Často si však neuvědomují, jaká pozitiva přirozený porod přináší a naopak jaká obnáší rizika porod císařským řezem,” dodává.

Před dobrovolným podstoupením operativního porodu tak varuje i Světová zdravotnická organizace. Při operaci hrozí řada závažných komplikací a ženy jsou často po porodech umisťovány na jednotky intenzivní péče.

Skrytá nebezpečí

V první řadě je třeba uvést, že ani císařský řez není bezbolestný. Bolestí si matka dokonce užije více. Sice ne během porodu, ale po něm, za to většinou po výrazně delší dobu. Jedná se sice o poměrně malou operační ránu, ovšem bolestivou stejně jako u jiných operací dutiny břišní.

Navíc zde hrozí riziko krvácení, poranění močového měchýře a střeva, s následnou infekcí. Doprovodné komplikace mohou vážně ohrozit zdraví a dokonce také život ženy. Ze statistik jasně vyplývá, že plánované operační porody mají až šestinásobně více rizik než ty přirozené.

„Největší devizou přirozeného porodu je ale to, že se po něm matka velmi záhy zregeneruje a je možné prakticky hned po porodu přikládat dítě k prsu, být s ním v těsném kontaktu a navázat s ním okamžitě vztah. U císařského porodu toto nelze vždy zajistit, zvláště pokud operace proběhla v celkové narkóze. V tomto případě se musí odložit i časné přikládání novorozence k prsu matky,” upozorňuje MUDr. Pavel Turčan a dodává: „Některé studie navíc uvádějí, že děti narozené přirozenou cestou mají méně dechových komplikací.”

Reklama

Související články

Většina žen chce partnera u porodu

Porod dítěte je bezesporu velkou životní událostí. I proto většina nastávajících maminek touží po tom, aby byl jejich partner u narození potomka přítomen. Dnes...

Těžký úděl kojenců v nedávné historii

„Musím na to zapomenout, jak nejrychleji budu moci. Třeba se nad námi Pán Bůh zase slituje a potěší nás, když teď nás potrefil takovou ránou,“ naříkala...

Výběr článků

Načítám