Hlavní obsah

Přibývá mužů, kteří chtějí na rodičovskou. Brání jim v tom ale finance

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy na rodičovské dovolené jsou jen ženy, je dávno pryč. Zájem mužů o aktivní rodičovství stoupá, a kdyby nebyly překážkou peníze, rádi by se do péče o své potomky více zapojili. Alespoň to tvrdí nejnovější průzkum agentury Mediaresearch pro Ligu otevřených mužů.

Foto: Profimedia.cz

Čeští muži mají o budování intenzivního vztahu se svými dětmi od nejútlejšího věku velký zájem.

Článek

Čeští muži mají o budování intenzivního vztahu se svými dětmi od nejútlejšího věku velký zájem. Podle aktuálního výzkumu Českého národního panelu si přes 60 % otců myslí, že otec dítěte by měl strávit alespoň chvíli na rodičovské dovolené. Na rodičovské jsou přitom aktuálně 1–2 % mužů. Nejvýznamnější bariérou bránící mužům zůstat s dítětem alespoň nějakou dobu na rodičovské dovolené je přitom finanční nevýhodnost.

Z průzkumu také vyplynulo, že ženy by s muži příliš neměnily. Role živitele rodiny by z větší části rády ponechaly na svých mužích. Jednak z čistě finančních důvodů, ale také z obav, že by se muži o děti nedokázali řádně postarat. Podle odborníků si tak ženy jen hájí svou tradiční roli v rodině.

„Češi se o aktivní otcovství opravdu více zajímají. Sledujeme dokonce nárůst počtu mužů mezi 20 a 55 lety, kteří jsou o svém nástupu na rodičovskou přesvědčeni,” vysvětluje Lukáš Talpa, manažer projektu Táta na plný úvazek z Ligy otevřených mužů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

V ČR na toto téma proběhnou dvě mezinárodní konference – 18. září v Praze konference Tátové vítáni a 17. září v Olomouci seminář Táta na plný úvazek.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vychovat zdravě sebevědomé dítě

Zdravé sebevědomí dítěte až z 80 % ovlivňují rodiče a další členové rodiny. Povaha dítěte zde hraje skutečně jen vedlejší roli. Bohužel rodiče mnoho...

Jak vybrat správný kroužek pro dítě

Mimoškolní aktivity mají pro děti neoddiskutovatelný přínos. Předně jsou důležitou součástí jejich socializace. Jedině v kolektivu se totiž děti naučí reagovat...

Výběr článků

Načítám