Hlavní obsah

Mobily dnes mají už i předškoláci

Novinky, das

Ačkoliv odborníci rodiče neustále nabádají, aby svým dětem pořizovali mobilní telefony až v okamžicích, kdy se začnou potomci osamostatňovat a začnou chodit bez dospělého doprovodu, věk českých dětí, které vlastní mobilní telefon, se stále snižuje. Zatímco převážná většina narozených před rokem 2005 dostala první telefon až v devíti letech, dnes mobil není výjimkou ani u pětiletých.

Foto: Profimedia.cz

Věk českých dětí, které vlastní mobilní telefon, se stále snižuje.

Článek

Prvňáci a druháci už mobilní telefon berou jako standard, pro dvanáctileté je samozřejmostí. Alespoň to potvrzuje nejnovější průzkum společnosti Sazkamobil.

Rodiče tak činí především z důvodu kontroly dítka v období, kdy nejsou s ním. Celých 64 % respondentů vítá, že dítě může v případě nouze zavolat o pomoc, 36 % dotazovaných pozitivně hodnotí také možnost spojení s dalšími členy rodiny, například prarodiči. Jen 16 % účastníků průzkumu přiznává, že je ke koupi telefonu dítě přimělo z důvodu sociálního tlaku – chtělo jej, protože jej měli ostatní jedinci v okolí.

Z průzkumu také vyplynulo, že děti smí provolat maximálně 200 Kč, které jim z velké části hradí rodiče. Některé děti mobily využívají dost často k nejrůznějším hrám, přehrávání hudby či fotografování.

S mobily opatrně

Rodiče by si měli uvědomit, že časté hraní s dotykovými mobily či tablety může jejich potomkům ublížit. U malých dětí totiž může dojít k poškození správné funkčnosti prstů a rukou. Protože při manipulaci s dotykovými přístroji dítě používá jen některé prsty, dochází k nedostatečnému budování svalové hmoty.

Podle doporučení americké pediatrické akademie, které bylo vydáno před časem, by předškolní dítě nemělo trávit s těmito přístroji více než dvě hodiny denně. Děti do dvou let by pak s nimi neměly přijít do styku vůbec. A veškeré vymoženosti jako televize, mobily či počítače by pak měly mít trvalé místo mimo dětský pokoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vychovat zdravě sebevědomé dítě

Zdravé sebevědomí dítěte až z 80 % ovlivňují rodiče a další členové rodiny. Povaha dítěte zde hraje skutečně jen vedlejší roli. Bohužel rodiče mnoho...

Výběr článků

Načítám