Hlavní obsah

Většina žen chce partnera u porodu

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porod dítěte je bezesporu velkou životní událostí. I proto většina nastávajících maminek touží po tom, aby byl jejich partner u narození potomka přítomen. Dnes záleží jen na domluvě mezi partnery. V porodnicích je tatínek u porodu už běžnou záležitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ale nebylo tomu tak vždy. Až do sedmdesátých let minulého století byla přítomnost muže u porodu téměř nemyslitelná. Šlo opravdu jen o výjimky. Většina porodnic totiž tatínkům vstup na porodní sál zakazovala.

Odůvodňovalo se to především možností přenosu infekce. Dalším z argumentů byla také obava z poškození sexuálního života mezi partnery, poté co muž uvidí porod. Přelom nastal v polovině devadesátých let. V současné době u nás k porodům přichází více než 50 % tatínků. V zemích západní Evropy se porodu účastní většina mužů (90 %).

Na to, zda má být muž u porodu, se názory různí. Každý muž je totiž jiný a tak tuto otázku nelze paušalizovat. Stejně tak ne každá žena touží po tom, aby s ní její partner byl na porodním sále. Někteří odborníci jsou proti, protože muži prý vnášejí na porodní sál stres, nervozitu a strach, který se pak přenáší na rodičku. Pro ženy ale může partner u porodu znamenat důvěru, jistotu, bezpečí, sounáležitost a pocit ochrany.

Je ale důležité si uvědomit, že muž, který u porodu být z jakéhokoli důvodu nechce, nebo o jeho přítomnost naopak nestojí jeho partnerka, není po narození potomka automaticky horším otcem.

V porodnicích se za tatínky u porodu platí

V českých porodnicích se za přítomnost otce u porodu většinou platí. Záleží přitom jen na konkrétní porodnici, zda a v jaké výši si za to nechá zaplatit. Ve velké části porodnic se nicméně platí, přičemž cena se pohybuje od několika stokorun až po více než tisícovku. To jsou částky za klasický porod, cena za přítomnost u císařského řezu bývá vyšší. Některé nemocnice ale nechávají tatínky na porodních sálech zdarma.

Na přítomnost otce u porodu přispívají také některé zdravotní pojišťovny. Právě o tyto příspěvky měly největší zájem ženy u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle informací z VZP z celkových bezmála sedmi tisíc těhotných, které si v bonusovém programu Maminka již letos vybraly příspěvek pro nastávající matky, jich ho na přítomnost partnera u porodu využilo více než 35 %. Zbývající měly zájem o předporodní kurs, plavání pro těhotné či třeba screening Downova syndromu.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR nabízí pojištěným ženám příspěvek ve výši 800 korun na několik položek. Např. na předporodní kurz pro těhotné, příspěvek na epidurální anestezii a právě také na otce u porodu.

Tokofóbie

Bránit účasti u porodu může také tzv. tokofóbie. Jedná se o chorobný strach z porodu, postihuje ženy, ale může se vyskytovat i u mužů. Ti totiž mohou mít chorobný strach, že se něco stane jejich partnerce.

Preventivní programy pro těhotné ženy a maminky, jejich miminka a příspěvek umožňující přítomnost otce u porodu patří mezi nejoblíbenější benefity pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny. Pro muže, kteří si nechtějí nechat ujít příchod svého potomka na svět, připravila ČPZP v letošním roce speciální program Otec u porodu. Od ledna do konce července ho využilo 219 tatínků a ČPZP na něj vynaložila bezmála 97 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Předčasných porodů neustále přibývá

Ještě před deseti lety se předčasně narodilo šest procent dětí, nyní je to již 8,5 procenta. Za loňský rok se tedy u nás předčasně narodilo téměř deset tisíc...

Výběr článků

Načítám