Hlavní obsah

Nemůžu to vzdát, říká maminka postiženého Davídka

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rodičům narodí děťátko s postižením, je to pro ně velký nápor. Jsou na jednu stranu šťastní, že jej mají, na druhou stranu se trápí, protože není v pořádku. A snaží se ze všech sil dopomoci mu k lepšímu životu. Tak to také vnímá maminka pětiletého Davídka, který se se svým dvojčetem Martínkem narodil v sedmém měsíci těhotenství s dětskou mozkovou obrnou, epilepsií, obstrukčním hydrocefalem a mentální retardací. „Nemůžu to vzdát, jsem přece jeho matka,” říká po pěti letech náročného života Lenka Gruberová Součková.

Foto: archív rodiny Součkových

Maminka Lenka Gruberová Součková s Davídkem a Martínkem

Článek

Ani Martínek nebyl po porodu úplně v pořádku. Měl problémy se srdíčkem, ty se podařilo vyléčit. Davídek se narodil s těžkým krvácením do mozku. Do hlavičky mu lékaři voperovali hadičku, jež odvádí přebytečný mozkomíšní mok do střev. S ní bude žít celý život.

Ihned po narození strávil Davídek v nemocnici více než šedesát dní. Po příchodu domů nastala stále trvající cesta rehabilitace a léčení. Jen za poslední půl rok chlapeček podstoupil tři operace, z nichž např. jedna byla kvůli výměně ventilu hadičky, kterou má v hlavičce.

Rehabilitují každý den

Dvakrát týdně navštěvuje Davídek rehabilitaci v Příbrami a také nastoupil do Městských jesliček a stacionáře, kde je také poskytována rehabilitační péče. Jeho rodiče pravidelně žádají o rehabilitační pobyty v Janských Lázních a jezdí na hipoterapeutické a rehabilitační pobyty (pobyt s jízdou na koňském hřbetu, který dětem velice pomáhá).

Rodiče s ním každý den cvičí Vojtovu metodu a snaží se o zopakování terapie v rehabilitačním centru Adeli v Piešťanech. Po poslední terapii totiž Davídek udělal veliký pokrok – dokáže už udělat pár kroků, přestože má velké problémy s rovnováhou.

Foto: archív rodiny Součkových

Davídek při jedné z mnoha rehabilitací.

Dalším pobytem v Adeli by rodiče chtěli Davídkovi pomoci zlepšit držení těla, rovnováhu, zpevnit celé svalstvo. Určitě by mu pomohl posunout se aspoň o další krůček dopředu ve vývoji. Zatím je to totiž sice pětiletý kluk, ale na úrovni ročního dítěte. „Je to naše velké mimčo,“ říká o něm maminka.

„Někdy je to hodně těžké, vidět ostatní děti, kterým Davídek nestačí. Jenže stačí jeden jeho úsměv a je líp,“ dodává. Velkým motorem je pro něj jeho dvojče Martínek, který ho táhne dopředu.

Bohužel pobyt ve slovenském rehabilitačním centru nehradí žádná naše zdravotní pojišťovna. Jeden pobyt – Davídek by jej potřeboval minimálně třikrát zopakovat – vyjde na 3078 eur (přes 84 tisíc korun) a to je pro jeho rodiče nedostupné. Pro ty, kdo by chtěli přispět jakoukoli částkou na léčení Davídka, je k dispozici účet u Nadace Konto Bariéry, kde lze také vystavit darovací smlouvu. Více informací lze zjistit na http://Davideksoucek.webnode.cz/.

Reklama

Související témata:

Související články

Desetina Čechů je zdravotně postižená

Každý desátý Čech trpí podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) nějakým zdravotním postižením. Počet takovýchto lidí v posledních letech roste a přibývá...

Výběr článků

Načítám