Jablkový závin s mandlemi

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 1,5–2 kg jablek, 200 g listového těsta, 50 g mandlí, žloutek, máslo, sáček vanilkového cukru, sáček skořicového cukru, hladká mouka, strouhanka

Postup: Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou.

Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle. Těsto zabalíme a přesuneme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl. Pečeme v troubě na 160–180 °C 30–40 minut. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Zdroj: Jan Barták, šéfkuchař restaurace U Schnellů

Jogurtovo-smetanový dort obložený exotickým ovocem

 FOTO: archív

Suroviny: 1 plát dortového korpusu, 1 větší pomeranč, jedno dvoubalení Activie bílé zrající v kelímku (2 x 120 g), 2 kelímky smetany ke šlehání (215 g), 15 g sypké želatiny, 1 větší citrón, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ztužovač šlehačky, na ozdobu 500 g exotického ovoce a 100 g jahod

Příprava: Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme dortovým korpusem. Jogurt promícháme s cukrem. Jednu smetanu ušleháme dotuha. Do misky vymačkáme šťávu z citrónu a pomeranče, nasypeme do ní želatinu a necháme rozpustit. Do oslazeného jogurtu vmícháme po částech rozpuštěnou želatinu. Když začne hmota tuhnout, vmícháme do ní šlehačku. Vzniklý hladký krém nalijeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky nejméně na čtyři hodiny ztuhnout. Druhou smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme dotuha.

Ztuhlý dort vyjmeme z ledničky, sundáme obvod formy a na povrch rozetřeme šlehačku. Nakonec jogurtový dort ozdobíme podle fantazie rozkrájeným ovocem. Nejvhodnější je kiwi, mochyně, ananas, liči a ke zvýraznění barvy i jahody nebo hroznové víno.

Hrozinkové palačinky

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 250 ml mandlového nápoje Alpro, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 140 g hladké mouky, 50 g hrozinek
Postup: V mandlovém nápoji rozmícháme vejce, vanilkový cukr a sůl, postupně přidáváme mouku a prošleháváme metlou. Do hladkého těsta vmícháme vodou propláchnuté a nadrobno nakrájené rozinky. Palačinkové těsto necháme půl hodiny v chladu odpočívat. Poté smažíme dozlatova palačinky po obou stranách na rozehřáté pánvi lehce potřené tukem.
Housenka

FOTO: Algida (2x)

Suroviny: Zmrzlina Big Milk Trio Neapolitana, želé bonbony ve tvaru dlouhých žížal, cukrářské ozdoby, čerstvé ovoce
Postup: Z vaničky zmrzliny si od každé z příchutí připravte jeden kopeček zmrzliny. Ty dozdobte gumovými bonbóny – zhruba v polovině překrojte každou žížalu a vytvořte z nich nohy a tykadla. Čokoládovým nebo karamelovým toppingem pak dokreslete oči, nos a pusu. Housenku můžete dozdobit čerstvým ovocem
Domácí karamelky

FOTO: Hera (3x)

Suroviny: 500 g krupicového cukru, 150 g Hery máslové příchuti, 300 ml smetany, 50 g sójové mouky, do karamelek můžete dle chuti přidat koření – skořice, badyán, lékořice atd.

Postup: Cukr v hrnci nebo v hlubší pánvi utavte do světle hnědé barvy. Poté přidejte rostlinný tuk a rozmíchejte. Takto připravenou směs zaprašte sójovou moukou, lehce promíchejte, jako když děláte jíšku, a vše zalijte horkou smetanou. Poté nechte vařit cca 10 minut na mírnějším ohni

Po uvaření přelijte směs přes kovové síto do kovové misky a šlehejte, dokud směs nebude vlažná.

Proces můžete urychlit tak, že misku vložíte do studené vodní lázně. Je důležité vždy zalévat karamel vařící tekutinou za stálého míchání ať smetanou, či vodou a vždy postupně, nikdy naráz, aby karamel nevylétl až ke stropu.

Vlažnou směs nalijte do plechu vyloženého pergamenem nebo silikonovou podložkou a nechte zatuhnout. Poté nakrájejte a zabalte do celofánu.

Tipy cukráře Josefe Vícha: Pokud cukr neuhlídáte a přetavíte jej do téměř černé barvy, zhořkne. Tomuto stadiu se říká kulér a lze s ním dobarvovat jak omáčky, tak i pečivo. Jednoduše přetavený cukr zalijte přiměřeným množstvím vody a vařte, dokud nedosáhnete medové konzistence, kterou poznáte jednoduše tak, že lžičkou odeberete trochu vařícího rozvaru a kápnete na studený talíř, pak již jednoduše víte, na čem jste. Pamatujte, že cukr bude chladnout dlouho, a tudíž výsledná konzistence bude vždy hustší než při zkoušce! Tak to připravený kulér se nekazí, a proto vám vydrží v zavřené dóze opravdu dlouho.

Zatuhne-li karamel na pánvi nebo v hrnci, nemusíte jej hned vyhazovat. Jednoduše zalijte podle množství taveniny vodou nebo smetanou a dejte odvařit a opět máte výborný topping na poháry nebo ochucení krému.

 
Čokoládoví medvídci
Suroviny na těsto na muffiny: 85 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 100 g mléčné čokolády, 250 ml zakysané smetany, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 20 g kakaa, Big Milk Trio Biscotta, čokoláda na dozdobení medvídků
Postup: Prosátou mouku a prášek do pečiva smícháme v misce. Jako další přidáme mléko, rozpuštěný rostlinný tuk, vejce, smetanu, cukr a kakao. Nakonec přidáme nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu. Naplníme formičky na muffiny a pečeme asi 20–25 minut. Muffiny musí být vychladlé, aby se na ně mohla vrstvit zmrzlina, jinak se bude rychle rozpouštět. Na muffin umístěte kopeček zmrzliny dle vaší chuti. Z nalámaných kousků čokolády dodělejte medvídkům uši, oči, nos a pusu.
Křupavé marshmallow
Suroviny: 50 g kompotovaných nasekaných třešní, 350 g rýžových křupek, případně burisonů, 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 500 g bonbónů Marshmallow, 2x 200 g rozpuštěné bílé čokolády na vaření, cukrářské papírové košíčky
Postup: Rozpusťte rostlinný tuk a přidejte bonbóny Marshmallow, míchejte, dokud se téměř nerozpustí. Do směsi poté přidejte rýžové křupky nebo burisony a třešně a vše pořádně promíchejte. Nachystejte si papírové košíčky, do kterých lžičkou vložte tuto směs. Mezitím si nechte rozpustit bílou čokoládu na vaření a pak lžičkou košíčky zalévejte. Rozložte košíky na plech a vložte ztuhnout do lednice. Případně můžete směs z marshmallows zalít čokoládou na plechu, nechat zatuhnout, poté rozkrájet a vložit do cukrářských papírových košíčků.
Tvarohový zmrzlinový dezert Míša na borůvkách
Tvarohový zmrzlinový dezert Míša na borůvkách

FOTO: Archiv

Suroviny: 1 vafle, čokoládový topping, 1 lžička zakysané smetany nebo tučného bílého jogurtu, 1 polévková lžíce borůvek, 2 kopečky zmrzliny Míša
Postup: Dezertní talířek potřeme čokoládovým toppingem. Vafli přepůlíme na dva trojúhelníky, naaranžujeme na čokoládový topping a vedle umístíme dva kopečky Míša zmrzliny na již připravené borůvky. Vše dozdobíme snítkou čerstvé máty.
Fotbalový cheesecake
Fotbalový cheesecake
Suroviny: 600 g krémového sýru (žervé, mascarpone), 5 žloutků, 100 g Hery máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 2 lžíce želatiny, 2 lžíce jahodového želé, 1 lžíce citrónového želé, 300 g jahod

Postup: Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.

Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.

Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citrónového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.

Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.

Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.