Hlavní obsah

Lhát dětem se nevyplácí, mohou se z nich stát v dospělosti podvodníci

V domnění ochrany svých dětí před reálným a ne vždy hezkým světem se rodiče často uchylují k malým lžím. Podle odborníků ale i takovéto klamání potomků může mít nedozírné následky. I nevinné lži totiž mohou z dítěte vychovat proradného lháře a podvodníka.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče nejčastěji lžou, když mají potomkům sdělit něco nepříjemného.

Článek

Neupřímnost a nečestnost rodičů má zásadní vliv na děti ve věku od pěti do sedmi let. Pokud jim rodiče lžou, je velká pravděpodobnost, že z těchto jedinců pak vyrostou lháři a podvodníci. Ve své studii to dokazují psychologové z University of California v San Diegu.

„Děti tak zřejmě kopírují chování dospělých, protože to považují za normu chování, takže v dospělosti sami bez problémů lžou,“ tvrdí autoři výzkumu.

Pěti až sedmileté děti nemají pocit, že musejí říkat pravdu, zvláště někomu, kdo sám lže. Vyrůstají v prostředí lhářů a nabývají dojmu, že lžou všichni. Pak nemají důvod říkat pravdu a jednat čestně, když je prostředí kolem nich nečestné a nepravdivé.

„Rodiče přitom nevěří, že lži, které říkají, mají na upřímnost dětí takový vliv. To jsme tady ale zcela jasně vyvrátili,“ píší psychologové ze San Diega v odborném časopise Developmental Science.

Rodiče nejčastěji lžou, když mají potomkům sdělit něco nepříjemného, tragického či citlivého, například o sexu. Dítěti není třeba podávat syrovou pravdu, tedy popisovat do detailů některé aspekty. Vždy však existuje možnost, jak malému člověku popsat realitu citlivě a adekvátně k jeho věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Ambiciózní rodiče mohou své dítě zničit

Dnešní doba je zaměřená na výkon. Možná i proto je dost rodin, kde jsou děti vychovávány ambiciózními rodiči. Takovými, kteří mají pocit, že drilem a kritikou...

Kdy dítěti pořídit první mobil

Stále častěji si rodiče pokládají otázku, kdy mají svému potomkovi pořídit první mobilní telefon. Kdy je ta vhodná doba? S nástupem do školy, dřív či později?...

Výběr článků

Načítám