Hlavní obsah

Těhotenství a následná hrozba obezity u matky i plodu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik je riziko obezity u žen, které rodily, 2,5krát vyšší než u žen bezdětných a stoupá s počtem porodů. Z velké části se tak děje u žen, které během těhotenství přibraly více kilogramů, než je doporučováno. Obezita je přitom významným rizikem pro všechny fáze porodu a posléze i pro narozené dítě.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrný váhový přírůstek negativně ovlivňuje zdraví matky po řadu let.

Článek

„Velký přírůstek hmotnosti negativně ovlivňuje zdraví matky po řadu let – byl prokázán vztah ke zvýšenému krevnímu tlaku i 16 let po porodu,” upozorňuje MUDr. Petr Sucharda, CSc., z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Rizika obezity se ale netýkají jen žen, ohroženi jsou i potomci. V rozsáhlé studii 91 045 potomků 42 133 matek, které porodily dvě a více dětí, byl prokázán vztah mezi nárůstem hmotnosti během těhotenství a zvýšeným BMI potomků.

Maminky by tak měly myslet nejen na sebe, ale také na budoucnost svých dětí a držet se rad lékařů.

Hladovění matek je také rizikové

Stejně jako přejídání v těhotenství může ovlivňovat obezitu u potomků i hladovění matek (nízké přírůstky při nízkém BMI), poruchy krevního zásobení plodu a kouření (v těhotenství, před ním i po něm).

„Riziko obezity je u potomků kuřaček až dvojnásobné, mají také větší pravděpodobnost abdominální (břišní) obezity,“ varuje Sucharda a dodává: „V průběhu těhotenství totiž dochází k modifikaci fungování genů dítěte – je-li prostředí v děloze nepříznivé, předpokládá se nepříznivé prostředí i po narození. Realita bývá obvykle jiná, nicméně geny už fungují jinak.“

Reklama

Související témata:

Související články

Potraty jako trestný čin

Zakopání, probití srdce kůlem, stětí. Takové tresty hrozily matkám, které zavraždily vlastní novorozeně. Přesto se tyto činy vždycky táhly kobercem dějin jako...

Výběr článků

Načítám