Hlavní obsah

Dětem krmeným rodiči lžičkou hrozí obezita i v dospělosti

Novinky, bok

Mnozí lékaři zastávají názor, že pokud to jen trochu jde, mělo by být dítě po narození kojeno. Když už kojit nelze nebo už mateřské mléko nestačí, nastává čas příkrmů a domácí dětské stravy. U té je podle nich pro vývoj dítěte nutné sledovat nejen správné složení, ale také velikost porcí. Jak totiž dodávají, mnohé matky ve snaze svému dítěti dopřát jej často zbytečně překrmují.

Foto: Profimedia.cz

Některé matky své dítě při přechodu na příkrmy a pevnou stravu zbytečně překrmují.

Článek

Každá matka si jistě vybaví dobu, kdy svého potomka začala krmit pevnější stravou. Na začátku bývá pro některé děti obtížnější zvyknout si nejen na jiný druh jídla, ale také na jeho přísun - tedy nejčastěji lžičkou.

Nebývá vždy jednoduché „donutit” dítě, aby snědlo požadované množství. A tak maminky ve snaze svého potomka dostatečně zasytit, nabírají jednu lžičku za druhou a mnohdy nutí dítě sníst celou porci i přes jeho odpor.

A právě v dodávaném množství příkrmů dětem je podle některých lékařů skrytý nepřítel v podobě obezity v pozdějším věku. Vědci totiž podle sesbíraných výzkumných dat zjistili, že děti, které matky krmí samy lžičkou, bývají často zbytečně překrmovány.

Ať se dítě nají samo

Krmení jedním z rodičů má podle vědců vedle hrozící obezity pro dítě i další negativní dopad. Potomek si mnohdy v pozdějším věku neumí sám stanovit, když už má dost, a tak se opět častěji přejídá.

Podle odborníků je možné řešení, které není ani nijak náročné. Nabádají rodiče, aby hned od začátku přikrmování dávali dětem lžičku do ruky a nechali je, ať se najedí samy.

A pokud už dítě nechce, tak ho nechat. V tomto případě více než kdy jindy totiž platí tolik oblíbené heslo mezi některými rodiči či prarodiči: Když nechce jíst, tak ho nech. Vždyť on (ona) hlady neumře.

Navíc to bude mít pro děti další pozitivum, nebudou prý tolik vybíravé v jídle. „Náš výzkum výrazně poukázal na fakt, že krmení rodičem může opravdu v mnoha případech vést k překrmování. Je mnohem lepší tedy dítě nechat, ať se nají samo,” vysvětluje dětská dietoložka Amy Brownová pro server Daily Mail.

„Tím, že se bude dítě již od malička učit zdravým návykům a tomu, že sní jen to, co opravdu potřebuje, dostane do života víc, než mnozí lidé mají či umí v dospělosti,” upozorňuje na pozitiva daného doporučení.

Základní data potřebná k průzkumu byla zjišťována od rodičů tří stovek dětí v průměrném věku 18 až 36 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

České děti jsou stále tlustší

České děti rapidně přibývají na váze, malých tlouštíků je u nás v současné době čtyřikrát víc než před patnácti lety. Svoji roli sehrála v tomto negativní...

Výběr článků

Načítám