Hlavní obsah

Jak v dětech rozvíjet jejich kreativní potenciál

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být kreativní znamená umět řešit problémy novým způsobem. Aby si děti tuto dovednost mohly osvojit, potřebují čelit výzvám. Pokud se to v dětství naučí, pak i v dospělosti budou schopny řešit různé problémy a přizpůsobovat se novým situacím. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak u dětí účinně rozvíjet potenciál kreativity.

Foto: Profimedia.cz

Být kreativní znamená umět řešit problémy novým způsobem.

Článek

Stimulace kreativity pomocí výzev

Být kreativní znamená umět řešit problémy novým způsobem. Aby si děti tuto dovednost mohly osvojit, potřebují čelit výzvám. Těmi mohou být i takové zdánlivé banality jako např. umění si vyčistit sám zuby, zavázat si boty nebo nakreslit obrázek k babiččiným narozeninám.

Sami budete překvapeni, jak jsou vaše děti při řešení problémů a výzev kreativní. Pokud dítě zadaný úkol úspěšně zvládne, nezapomeňte jej pochválit. Svému potomkovi tak dodáte odvahu k dalšímu aktivnímu zapojování do života a zároveň mu pomůžete s budováním jeho sebevědomí.

Foto: bino-drevenehracky.cz

Kostky v kbelíku - Krtek, 34 dílů Materiál: dřevo Průměr 18 cm Výška 13,5 cm Pro děti od 18 měsíců. Cena. 275 Kč

Foto: bino-drevenehracky.cz

Co kam patří - Krtek, 36 dílů Materiál: překližka 31×31×0,8 cm Pro děti od 12 měsíců. Cena: 246 Kč

Foto: Learningtoys.cz

PG - Měkké pěnové kostky na hraní na zemi či ve vodě. Pomocí těchto kostek můžete rozvíjet u dítěte jemnou motoriku a díky barevným stěnám i zrak. Také slouží jako výuková pomůcka k poznávání a učení vodních zvířátek. Cena: 149 Kč.

Foto: Learningtoys.cz

CLICS je nová konstrukční stavebnice belgické výroby, která je určena dětem od 4 let. Stavebnice kombinuje učení s hrou a umožňuje tak u dětí rozvíjet zručnost, geometrickou a prostorovou představivost.

Rozvíjení představivosti pomocí „volné hry“

Hrát si pro děti znamená možnost vyjádřit vlastní představivost. V tomto směru je „volná hra“ pro děti velmi důležitá, protože během ní přebírají iniciativu a tvoří a mění věci dle svých přání. Právě na tomto principu jsou založeny i některé stolní hry, jejichž cílem je děti zábavnou formou vést k užívání vlastní kreativity.

Foto: Efko

Zkuste ulovit Jožina v originální hře od Ivana Mládka. Přelstíte ho? Dokážete se vyhnout jeho ostrým zubům a přitom nezahučet do močálu? Unikátní hrací princip, 3D herní plán zaručují, že se budete všichni hodně dobře bavit. Cena: 399 Kč

Foto: Efko

Česká hra TAŤULDO, NEZLOB SE! - společenská hra, do které byly přídány zajímavé herní prvky, které vám umožní hrát netradiční varianty, stejně jako klasiku. Obsahuje druhou oblíbenou hru typu Žížalky a žebříky. Cena: 199 Kč

Foto: Epline

EP Line Word, slovní labyrint - hra se slovy pro celou rodinu. Sestavte ze 16ti nebo 15ti kartiček s písmenky hrací pole. Skládejte slova. Jednotlivá písmena překrývejte barevnými žetony a spojte protilehlé strany hracího pole. Rychlejší vyhrává. Cena:

Budování kreativity prostřednictvím možnosti změny pravidel

Umět vymýšlet a měnit pravidla. I pro tyto případy je nezbytným nástrojem kreativita. Rodiče své děti k této schopnosti mohou vést při hraní tak, že je povzbudí, aby změnily nebo vymyslely nová pravidla již existující hry. Kluci a děvčata se tak ve společnosti svých rodičů a vrstevníků učí nejen kreativně myslet, ale zároveň vyjednávat a komunikovat se svým okolím.

Foto: Playmobil

Přenosná veterinární klinika - otevírací domeček ukrývá vybavení potřebné pro ošetření nemocných zvířátek - operační stůl, ultrazvuk, odnímatelná sádra a další nástroje poskytnou tu nejlepší péči o malé pacienty. Cena: 949 Kč.

Foto: Playmobil

Bitevník Mega Masterů - Mega Masterů PLAYMOBIL ze série Top Agents 2 se dvěma raketomety, ostrými jako břitva a nebezpečným drapákem! Cena: 607 Kč

Pročistěte diář

Také děti dnes mají diáře plné různých termínů a schůzek. Dny, kdy chlapci a děvčata čelí různým uzávěrkám a věnují se mnoha aktivitám, ubírají prostor jejich individualitě a zároveň omezují jejich tvořivost.

Rodiče by proto měli dbát na to, aby jejich dcera nebo syn nebyli přetěžováni a věnovali se jen přiměřenému počtu činností. Jedna nebo nanejvýš dvě fixně stanovené aktivity týdně postačí.

Neplánujte dítěti mnoho činností a dopřejte mu víc prostoru a času pro „volné hraní“. Dítě si díky tomu lépe uvědomí, co ho opravdu zajímá, a určí si vlastní tempo, které mu bude vyhovovat.

Foto: archív firmy

Igráček Hasič s požární stanicí a doplňky - Na stanici panuje pohoda, když tu najednou - HOŘÍ! Igráček hasič s jedinečným rozložitelným kufříkem - požární stanicí a bohatými doplňky. Velikost rozloženého interiéru 31 x 11,8 x 11,5 cm. Cena: 299 Kč

Foto: Lego

Lego friends - Emma a její přívěs pro koně - Emma a její kůň se chystají na velkou show. Emma musí koně přichystat, aby byl pořádně vyhřebelcován a upraven a poté v přívěsu dovézt na místo představení. Cena:

Foto: Lego

Razcalův kluzák - Razcal není jen pouhý účetní - je taky zručný pilot a zodpovídá za jeden z nejcennějších kluzáků Havraního kmene, který se dá skvěle manévrovat, což umožní Razcalovi snést se na nic netušící cíle a polapit je do silných pařátů. Cena:

Foto: lego

LEGO Hobbit 79012 Armáda elfů z Temného hvozdu - skřeti neoprávněně vpadli na území velkého krále Elfů Thrandhuila, a tak je hrozivá bitva nevyhnutelná. Až bojechtiví Skřeti z Gundabadu dorazí poblíž -povolej k obraně pevnosti elfí armádu z Mirkwoodu.

Probouzení zájmu o neznámé

Jedním z nejlepších podnětů ke kreativnímu myšlení jsou dosud neznámé situace a hry, které v dětech probouzejí zvědavost a touhu po poznání. Vhodnými hrami v tomto směru jsou takové, které hráče přenášejí do jiného světa a umožňují jim „rozšířit si obzory“.

Foto: Ikea

Prstové maňáskové divadlo JÄTTELITEN se 7 pyšovými maňásky. Cena: 129 Kč

Foto: Hračkotéka.cz

Vesmírná loď 3D - Závěsná dekorace do pokojíku každého kosmonauta. Velikost složené rakety je 55 x 39 x 10 cm. Cena: 480 Kč

Foto: Hračkotéka.cz

Závěsní draci - Závěsná dekorace potěší všechny milovníky draků. Balení obsahuje 3 draky. Cena: 150 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám