Hlavní obsah

Chlapec s mozkovou obrnou touží chodit, pomoci může neurorehabilitace

Novinky, Andrea Zunová

Těšili se na druhé dítě. Těhotenství probíhalo až do 31. týdne normálně. Pak se ale maminka na kontrolním ultrazvuku a po řadě vyšetření dozvěděla, že chlapeček, kterého nosila pod svým srdcem, zřejmě v raném těhotenství prodělal krvácení do mozku, které postihlo jeho pravou hemisféru. Filípek Sršeň se tak narodil s dětskou mozkovou obrnou.

Foto: archiv rodiny Sršňových

Tříletý Filípek Sršeň

Článek

Ještě před narozením bylo jeho rodičům řečeno, že prognóza je relativně příznivá.

„Ale mírný stupeň mentálně-motorického postižení nelze vyloučit. Co se nám honilo hlavou po zbytek těhotenství, se dá těžko popsat. Na druhou stranu jsme ale byli alespoň malinko připraveni na skutečnost, že Filípek nebude úplně v pořádku a od začátku jsme mohli začít s jeho postižením bojovat,“ vzpomíná paní Sršňová. Syna Filipa porodila císařským řezem a z porodnice s ním byla propuštěna s neurčitým závěrem, že všechno ukáže čas.

Rodiče neseděli s rukama v klíně a s Filípkem chodili na různá vyšetření, rehabilitovali a kolem jeho prvních narozenin se dozvěděli diagnózu - spastická forma dětské mozkové obrny, tzv. spastická triparéza s postižením dolních a levé horní končetiny.

Od té doby uplynuly dva roky. Filípek už je tříletý, sám sice nechodí, ale i přes spastické svaly v nohách se umí postavit při opoře a obkračovat.

„Snaží se pomalu chodit s pomocí, ale pro samotnou chůzi mu chybí rovnováha a správná koordinace celého těla,“ popisuje situaci maminka. Mentálně je Filípek v pořádku a je to velký smíšek a pohodář. Velkou oporou je mu kromě rodičů i jeho šestiletá sestra Natálka.

Ortopedická operace 

Rodiče s Filípkem od malička cvičí Vojtovu metodu, chodí s ním plavat, absolvují hipoterapii, spolupracují se střediskem rané péče a dvakrát ročně jezdí na léčebný pobyt v Jánských Lázních.

Filípka nyní čeká ortopedická operace zaměřená na korekci jeho spastických nožek. Poté bude velmi důležité pokračovat v intenzivní rehabilitaci a zkvalitňování jeho chůze. Rodiče by s ním rádi podstoupili terapii v centru Adeli v Piešťanech. Již jednou tam podstoupil neurorehabilitaci, která mu velmi pomohla v jeho dalším vývoji, a poté dokonce dokázal udělat pár samostatných krůčků bez opory.

Bohužel pojišťovny tento pobyt neproplácí a pro rodiče Filípka je složité částku, která činí 60 000 korun, sehnat. Proto by prostřednictvím občanského sdružení Conamen chtěli požádat o finanční pomoc. Je možné ji posílat na číslo účtu 2223 2224/5500 (variabilní symbol: 20101105).

Reklama

Související témata:

Související články

Ženě kvůli vzácné nemoci kostnatí tělo

Ashley Kurpielová trpí nemocí zkamenělých lidí, při které se pojivové tkáně proměňují na kost. Jednatřicetiletá Američanka kvůli nemoci přišla o hybnost...

Změna stravy jim vrátila zdraví

„Byl jsem rizikový pacient. V nemocnicích jsem byl jako doma. Mám za sebou dvanáct cévních operací,“ říká pětašedesátiletý Ondřej Fiala, donedávna invalidní...

Výběr článků

Načítám