Hlavní obsah

Neplodné páry si mohou vybrat dárce spermií podle vzhledu či vzdělání

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplodné páry toužící po miminku si dnes mohou v unikátní databázi olomoucké spermobanky vybrat pro ně toho nejideálnějšího dárce spermatu. Vybírat mohou především podle vzhledu, vzdělání, ale i znamení, koníčků či rukopisu.

Foto: Profimedia.cz

Páry mají velkou šanci si najít takového dárce, který se bude nejvíce podobat budoucímu tatínkovi.

Článek

„Jsme zaměřeni na práci s jednou polovinou páru, tedy na muže. Stejně jako v IVF centrech, je i u nás zachována anonymita dárce, ale páry mají možnost zvolit si ho podle řady údajů. Jedná se především o fyzický vzhled, ale i psychologické vlastnosti, dosažený stupeň a typ vzdělání nebo koníčky,” vysvětluje embryoložka Jana Březinová z tkáňového zařízení SpermBank International.

Páry tak mají velkou šanci si najít takového dárce, který se bude nejvíce podobat budoucímu tatínkovi.

„Máme přísnější limity pro výběr dárců, než je norma Světové zdravotnické organizace. Provádíme navíc celou škálu nadstandardních vyšetření a uvádíme i rozšířený profil dárce,“ upozorňuje gynekoložka Ivana Oborná. O přísnějším testování vypovídají i jejich statistiky. Z celé desítky potenciálních dárců projdou jeden až dva muži. Skutečně kvalitní spermie má tak jen pětina mužů.

Kvalitu spermií totiž ovlivňuje zevní prostředí, životní styl a celá řada dalších faktorů. Negativně působí i výkon stresujícího a nebezpečného zaměstnání. Dávno také neplatí, že muž, který zplodil dítě, může mít bez potíží dalšího potomka.

Uchování spermatu

Muži si v olomoucké spermobance mohou také uchovat své vlastní spermie. Je to doporučováno především bezdětným mužům, jimž bylo diagnostikováno závažné onemocnění. Jedná se mnohdy o pacienty v péči onkologa, revmatologa či diabetologa.

„V rámci prevence je vhodné uvažovat i o uchování vlastního spermatu u rizikových povolání, kde hrozí poškození pohlavního ústrojí či trvalé znehodnocení kvality spermií,“ uzavírá embryoložka Jana Březinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství zdravých spermií

Za neplodnost párů už dávno nemohou jen ženy. Stále častěji je problém způsoben špatnou kvalitou mužských spermií. Přitom stačí mnohdy málo a daný stav lze...

Výběr článků

Načítám