Hlavní obsah

Až pětina českých školáků pravidelně nesnídá

Novinky, bok

Snídaně je důležitou součástí dne. Všichni to i díky pravidelné osvětě v médiích ví, bohužel málokdo to dodržuje. Alarmující je pak zjištění, že nesnídá i téměř pětina dětí ve školním věku.

Foto: Profimedia.cz

Z průzkumu na téma stravování školáků vyplynulo, že až pětina českých dětí pravidelně nesnídá. Ilustrační foto

Článek

Hlavní zádrhel bývá často v rodině. Pokud rodiče nejsou navyklí pravidelně snídat, nemohou to očekávat od svého potomka jen proto, že najednou bude nějaké jídlo připravené ráno na stole.

Z průzkumu, který v rámci zdravého životního stylu provedla mezi rodiči firma Jupík, vyplynulo, že 17 % dětí v mladším školním věku snídá velmi nepravidelně nebo vůbec. O něco horší je to ještě u dětí mladších rodičů do 35 let, kde byla zjištěna až pětina nepravidelně snídajících potomků.

Podobné je to i u svačin, které by měly být nezbytnou součástí vybavení aktovky každého školáka.

Základ pro školní aktivity 

Snídaně není jen výmyslem rodičů nebo lékařů, jak do někoho ráno dostat nějaké jídlo. Především u dětí nastupujících do školy je potřebným dostatkem živin a energie, kterou budou muset ve škole vynaložit. A to nejen na samotné učení, ale i různé pohybové aktivity, případně kroužky.

„Snídaně je, dle mého názoru, startérem těla do celého dne a ovlivňuje významně i výkon organismu v průběhu dopoledne,“ vysvětluje terapeutka Jana Divoká, která se zaměřuje na dětskou obezitu.

Rodiče, kteří nemají opravdu čas nebo nejsou ochotni svým dětem připravovat každé ráno snídani, to alespoň kompenzují svačinami, které ale nejsou podle odborníků dostačující. Pitný režim je podle průzkumu dodržován mnohem lépe, a to u 92 % dětí dotazovaných rodičů. Bohužel snahy o náhlé nastoupení na svačinový a pravidelný režim přicházejí často v rodinách s nepravidelným stravováním vniveč, neboť každé šesté dítě nosí nejen svačinu, ale často i pití zpátky domů.

„Často se stává, že děti přinesou zpátky domů třeba nevypité pití. I to je ale odrazem výchovy. Je-li dítě zvyklé, že se doma pije kola, pak nepochopí, proč by do školy mělo nosit obyčejnou vodu, nebo neslazený nápoj,“ vysvětluje MUDr. Martin Gregora.

Reklama

Související články

Nadváha rodičů ovlivňuje i budoucnost dětí

Dětská nadváha a obezita se řadí mezi největší celospolečenské problémy vyspělého světa. Svou roli v této problematice sehrávají i rodiče. Kromě genetických...

Nadváha v dospívání? Doživotní trauma

V dospívání si jedinec začíná uvědomovat sám sebe a těžko hledá jistotu a sebevědomí. Se sebepoznáváním se pojí také větší důraz na fyzický vzhled a tělesnou...

Výběr článků

Načítám