Hlavní obsah

Čeští muži chtějí na rodičovskou, ženy o to příliš nestojí

Novinky, das

Otec na rodičovské dovolené se u nás příliš nevidí. Ačkoliv se tomu čeští muži nebrání, reálně je s dětmi doma jen jedno procento z nich. Dle výzkumu agentury Mediaresearch jim v tom brání finanční důvody a překvapivě i nevole žen. Bezmála dvě třetiny žen si totiž nepřejí, aby jejich partner zůstal s dítětem doma, a raději se této role zhostí samy.

Foto: Profimedia.cz

Rodičovské dovolené by se nebránilo až 90 % českých mužů.

Článek

Rodičovské dovolené by se nebránilo až 90 % českých mužů. V realizaci jim ale brání finanční nevýhodnost, pokles rodinných příjmů, strach o ztrátu zaměstnání či kariéry a také rezervovaný postoj žen, které si hájí svou tradiční roli.

„Muži mají o rodičovskou dovolenou zájem, protože touží navázat intenzivní vztah s dítětem, ale i vyzkoušet si tuto roli a umožnit manželce nástup do zaměstnání,“ vysvětluje Lukáš Talpa, manažer projektu Táta na plný úvazek z Ligy otevřených mužů (LOM).

Bohužel velká část žen se tomu stále brání. Jejich mateřské pudy jim to nedovolují. Na mateřské i rodičovské dovolené tak zůstávají raději samy.

Projekt Táta na plný úvazek pomáhá mužům tuto situaci řešit. Poskytuje jim užitečné informace, rady ale například i podporu v rozjezdu podnikání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám