Hlavní obsah

Knihy, které dětem mohou zpříjemnit konec prázdnin

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I dnešní děti dokáže kniha potěšit. Samozřejmě nesmí jít o povinnou školní četbu, kterou už z principu děti nejen o prázdninách raději přehlíží. Podívejte se s námi na knihy, které mezi děti nejvíce letí.

Foto: Profimedia.cz

I dnešní děti dokáže kniha potěšit.

Článek

 Andy Stanton: Jste špatný člověk, pane Gumo!

Foto: Slovart.cz

Jste špatný člověk pane Gumo

Pan Guma je naprostý poděs, nemá rád děti, zvířata, legraci ani cuc na kládě. Tahle knížka je celá o něm. A taky o vzteklé víle, která žije ve vaně. A o psovi Čuprpsovi a holčičce, které kamarádi říkají Pája, a o zlém, smradlavém řezníkovi, který je celý upatlaný od prejtu. Uvnitř najdete hrdiny a sladkosti a dobrodružství.

Liz Pichon: Úžasný deník – Tom Gates – Geniální nápady (většinou)

Geniální nápady

A je to tady zase – právě jsem dostal naprosto geniální nápad! Což se mi stává každou chvíli. Marcus si taky myslí, že má dobré nápady, ale... většinou to stojí za houby. Když pak přijde strejda Kevin s tím, že je machr úplně na všechno, táta se netváří zrovna v pohodě. Za to já se teď můžu strhat smíchy po "malé" vlasové katastrofě Delie. Hahaha!

David Walliams: Malý miliardář

Foto: Argo

Mladý miliardář

Joe je boháč, přesně řečeno nejbohatší dvanáctiletý kluk v celé Británii. Má všechno, nač si vzpomene: vůz formule 1, kino, pět set párů sportovních bot, orangutana jako sluhu. A přece mu něco důležitého chybí: kamarád… Poprosí proto tátu, aby směl chodit (světe, div se!) do docela obyčejné školy, inkognito!

Tím rozpoutá sérii bláznivých situací a neuvěřitelných trapasů, na jejímž konci Joe zjišťuje, že peníze a bohatství ke štěstí nestačí. David Walliams vypráví o věcech, které jsou k pláči, tak brilantně a s takovou dávkou skvělého humoru, že budete plakat smíchy. Právem je kritiky označován za nového Roalda Dahla.

Trenton Lee Stewart: Tajemné bratrstvo pana Benedikta

Foto: Slovart.cz

Tajemné bratrstvo

„Jsi nadané dítě a chceš využít jedinečné příležitosti?” - Na tento inzerát v novinách se přihlásí desítky dětí. Musejí složit několik tajemných a zapeklitých zkoušek. Nakonec však uspějí jen čtyři z nich. Všechny jsou mimořádně nadané a nyní je čeká úkol, který dokážou splnit jen ti nejinteligentnější a nejdůvtipnější. Odolají noví přátelé nástrahám tajné mise a projdou zkouškou ze všech nejdůležitější?

Thomas C. Brezina: Kouzelný hrad – Dračí pohár

Foto: Fragment.cz

Kouzelný hrad

Na kouzelném hradě se pořád něco děje. Obvykle v tom mají prsty děti hradního pána, zvláště Lancelino a jeho mladší bratr Max, který si navíc občas vypomáhá čarováním.

Teď by rádi nechali zmizet otravného bratrance. Kouzlo se ale nepodaří a najednou jsou všichni dospělí pryč! Podaří se Lancelinovi a Maxovi zachránit hrad a cenný pohár s dračí krví před zrádným rytířem Dragomírem?

Jana Eislerová: Nejznámější bajky

Foto: Fragment.cz

Nejznámější bajky

Nejznámější příběhy od Ezopa, La Fontaina a Krylova přinášející dětem poučení. Zvířata v nich jednají jako lidé a ukazují na špatné vlastnosti, kterých bychom se měli vyvarovat. Bajky jsou převyprávěny tak, aby jim pomocí krásných ilustrací porozuměly i malé děti.

Michaela Burdová: Syn pekel – Vlčí krev

Foto: Fragment.cz

Syn pekel – Vlčí krev

Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach. Lidé jsou pro ně pouhou kořistí. Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud.

Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.

Megan McDonald: Nálady Nely Náladové

Foto: Slovart.cz

Nálady Nely Náladové

Nalaďte se na Nelu Náladovou! Mizerná nálada, dobrá nálada, dokonce školní nálada… Nela Náladová je na nálady mistr! Seznamte se s Nelou, s jejím mladším bratrem Smradíkem, s nejlepším přítelem Rendou i s otravou Frantou Perličkou. Díky nim se dostanete do té nejnáladovější nálady!

David Dvořák – Kašpárek v rohlíku

Foto: Argo

Kašpárek v rohlíku

Kašpárek v rohlíku je společný hudebně-kabaretní projekt party známých hudebníků (M. Caise, Mardiho – Vypsaná fixa, L. Dusilové, B. Šrůmové, D. Kollera, T. Graves aj.), který má početnou skupinu fanoušků napříč generacemi.

Velká kašpárkovská ilustrovaná kniha přináší písňové texty a notové zápisy ze všech dosud vydaných alb. Propojují je hravé vstupy ze života Kašpárka od jeho narození až po založení kapely a její vstup na Olymp české národní zábavy. A samozřejmě nechybí ani spousta komiksů a ilustrací Matěje Němečka i Lukáše Urbánka.

Maryrose Woodová: Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Tajemné vytí

Foto: JOTA

Nepolepšitelné děti

Tajemná, napínavá a humorná četba pro všechny, kterým rodiče občas řeknou: „Ty jsi ale zvlčil!“ O velmi zlobivých dětech se žertem říká, že je vychovali vlci. A naše nepolepšitelné děti opravdu vychovali vlci!

Když byly nalezeny v lesích poblíž sídla Ashton, brzy se ukázalo, že to nejsou jen tak obyčejné dětičky: Alexander své sourozence usměrňuje jemným hryzáním, Cassiopea kouše a štěká, až běhá mráz po zádech, a Beowulf se honí za veverkami s hbitostí, při níž se tají dech. Slečna Penelope Lumleyová ale naštěstí není žádná tuctová vychovatelka.

Patnáctiletá absolventka Swanburnovy akademie pro nadané dívky z chudých rodin přistupuje k novému zaměstnání se vší zodpovědností. Než ale může začít s latinou a zeměpisem, musí děti napřed odnaučit zvířecím návykům.

Audiokniha pro děti: Robinson Crusoe

Foto: Nakladatelství Fragment

Robinson Crusoe

Příběh o nejslavnějším trosečníkovi převyprávěla Jana Eislerová tak, aby mu snadno porozuměly i malé děti. Audiokniha ve formátu MP3 je ideální na cesty autem, jako pohádka před spaním nebo pro přípravu do školy. Vypráví Vladimír Brabec.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se svou rodinou trávíte příliš času

Přestože výzkumy potvrzují, že děti, které tráví hodně času se svými rodinami, dosahují lepších výsledků ve škole, lépe se rozhodují a jsou celkově šťastnější,...

Jak být fajn rodiči i po rozvodu

Rozvodem obvykle rodičovské povinnosti nekončí. Ačkoliv spolu dospěláci dál nemohou být, neznamená to, že by se i nadále na péči o dítě neměli podílet...

Výběr článků

Načítám