Hlavní obsah

Chůva může převrátit život rodiny naruby

Novinky, Andrea Zunová

Mít chůvu k dítěti či k dětem už není v současné době nic zvláštního. Důvody mohou být různé. Hodně žen nechce přerušit rozjetou pracovní kariéru, a proto se rozhodne po šestinedělí vrátit do práce. Může to být ale i proto, že chybí babičky, které by dítě pohlídaly. Nebo stačí jen fakt, že žena chce mít čas pro sebe. Pak nastupuje chůva. Ve většině případů je vše v pořádku. Existují ale také rodiny, kterým chůva převrátila život naruby.

Foto: Profimedia.cz

Je vždy lepší, když chůva ve společné domácnosti netráví i noci.

Článek

Renata se svým mužem seznámila na vysoké škole. Oba studovali stejný obor, ona však po absolvování získala lépe placené místo. Poté, co se jim narodilo první dítě, zjistili, že bude lepší, když rodinu bude živit manželka. Po narození druhého dítěte se rozhodli pro chůvu. Manžel sice chodil do práce a měl své koníčky, ze kterých se vracel často pozdě v noci domů, finančně však stála rodina na Renatě. Tedy i výplata chůvy.

Chtěli, aby děti vychovávala cizinka, a tak přes agenturu našli anglicky mluvící dívku, která u nich v domě získala nejen práci, ale i bydlení. V podkroví měla svůj pokoj. Po čase však Renata zjistila, že noční výlety jejího muže jsou jen fingované. Navštěvoval totiž jejich chůvu v jejich podkroví. Rozvedli se, on se s teď už bývalou chůvou oženil a nyní chce děti do střídavé péče. Jsou totiž přece na jeho partnerku odmalička zvyklé.

S podobným případem se ve své praxi setkala i psycholožka Alex Hrouzková. „Jednalo se o úspěšnou ženu, která vydělávala výrazně více než její manžel, který měl více volného času, tudíž měl na starosti komunikaci s chůvou ohledně hlídání, později se však s chůvou několikrát vyspal. Tento muž ale nechtěl s chůvou odejít od rodiny, žádal manželku o odpuštění, ona pak hledala cestu, jak nevěru překonat, protože také o muže nechtěla přijít.“

Nehledat chůvu mezi mladými krásnými dívkami

I díky takovým příběhům se nabízí otázka, zda je pro vztah bezpečné najímat si mladou svobodnou dívku ke svým dětem. Podle Alex Hrouzkové opravdu není příliš rozumné hledat chůvu mezi mladými krásnými dívkami, zvlášť když je jasné, že manžel tráví doma hodně času. Například když nemá pevnou pracovní dobu a tudíž má příležitost se s chůvou doma či kdekoli jinde pravidelně potkávat bez přítomnosti své manželky, vysvětluje.

„Muž může milovat a respektovat svou ženu i děti, ale když mu manželka nastěhuje do domu mladou dívku, může být pro něj velmi obtížné takovému lákadlu odolat. Menší riziko nevěry s chůvou nastává, když manžel tráví hodně času v práci a přes den tudíž nemá čas vybavovat se s chůvou. Jednoduše řečeno, když je manželka v domácnosti nebo pracuje jen na částečný úvazek, může mít chůvu pod kontrolou. Také je dobrým řešením chůvu posílat domů před tím, než manžel přijde z práce, aby neměl možnost v ní najít zalíbení,“ řekla Novinkám Alex Hrouzková.

Jak vybírat chůvu

Když už tedy chceme chůvu k dětem, podle čeho ji vybírat? A jaká kritéria by měla splňovat? Podle psycholožky je důležité si uvědomit, proč chůvu k našim dětem potřebujeme a co od ní očekáváme.

„Je to velmi individuální – chcete, aby chůva děti ve volném čase také vzdělávala? Třeba je učila anglická slovíčka a dělala s nimi úkoly? Pak hledejte chůvu třeba se střední pedagogickou školou či studující vysokou pedagogickou, nebo zaměstnejte třeba starší paní učitelku nebo vychovatelku, která to bude mít jako přivýdělek. Chcete, aby chůva dělala pouze praktické věci – vodila děti do školky a na koníčky a k tomu třeba žehlila? Pak vybírejte aktivní pracovitou dívku, nemusí to být ani studentka vysoké školy... Jednoduše, nejdříve si řekněte, co od chůvy vyžadujete a pak podle těchto kritérií hledejte vhodnou dívku nebo starší paní.“

A je vůbec vhodné, aby chůva žila s rodinou, přesněji řečeno, aby přímo v domě či bytě svých zaměstnavatelů měla pokoj? „Pokud si rodina může vybrat, je vždy lepší, když chůva ve společné domácnosti netráví noci. A to nejen z důvodu předcházení nevěry. Ideální varianta je, když chůva po splnění svých povinností odchází k sobě domů. Je tak jasně dána a oddělena její role a nedochází ke smíšeným pocitům při vnímání, že je to už kamarádka či jakýsi člen rodiny,“ uzavřela psycholožka Hrouzková.

Reklama

Související témata:

Související články

Cizinci ve službách českých rodin

Mít služku, chůvu nebo domácího učitele hudby bylo v minulosti výsadou společenské smetánky. Jenže dneska si je můžou dovolit i rodiny, které nemají horentní...

Výběr článků

Načítám