Hlavní obsah

Délka těhotenství se může u žen lišit, a to až o pět týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpokládané datum porodu se vypočítává tak, že se k datu poslední menstruace připočte 280 dní. Podle statistik ale termín takto stanoveného porodu vychází jen u 4 % žen. Ve skutečnosti je totiž délka lidského těhotenství mnohem variabilnější a liší se u jednotlivých žen až o pět týdnů.

Foto: archiv, Právo

Délka lidského těhotenství je variabilní.

Článek

Zatímco jen čtyři procenta žen porodí za 280 dní od poslední menstruace, po níž došlo k početí dítěte, sedmdesát procent porodí do deseti dní od stanoveného data. A nepomůže ani to, že se dnes datum porodu stanovuje pomocí ultrazvukového vyšetření. Stejně se délka gravidity liší v rozmezí pěti týdnů.

„V našem výzkumu jsme zjistili, že průměrná délka doby od ovulace po porod je 268 dní – tedy osmatřicet týdnů a dva dny,“ tvrdí doktorka Anne Marie Jukicová z amerického Národního institutu zdraví.

Délka těhotenství se liší u žen v rozmezí sedmatřiceti dní i poté, co byly vyloučeny z výzkumu všechny předčasné porody nedonošených dětí.

„Jsme těmito závěry docela překvapení. Víme, že se délka gestace u žen liší, ale část této variability byla přičítána chybám v odhadování stáří plodu. Naše měření délky gestace však tyto chyby neobsahují a stále máme pětitýdenní variabilitu. To je fascinující,“ tvrdí doktorka Jukicová z Durhamu.

Reklama

Související témata:

Související články

Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Těhotenská cukrovka trápí přibližně 2-6 % těhotných žen. Jedná se o metabolické onemocnění, které se objevuje v průběhu těhotenství a po porodu samovolně...

Výběr článků

Načítám