Hlavní obsah

Křehkou dětskou duši mají ve svých rukách rodiče

Novinky, Andrea Zunová

Dětská duše je nesmírně křehká. Nejdůležitějšími lidmi pro dítě jsou logicky jeho rodiče. Svého potomka formují a připravují pro život. I proto by si měli vždy velmi jasně uvědomit, že kvalita jejich vztahu se odráží i v duši dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by měli nadřadit zájmy svých dětí zájmům svým.

Článek

Vzali se před osmi lety. Mají spolu tři děti, nejmladší dceři jsou tři roky. Od jejího narození spolu v podstatě nekomunikují, a když tak jen v napětí a hádkách. On je rozčarovaný z toho, že se změnila a už k němu nevzhlíží jako před svatbou. Ona už je na něj alergická, protože podle ní se naopak nezměnil a zůstává zahleděný jen do sebe.

Když o sobě mluví, je jasné, že spolu dál žít nemohou. Ale zůstávají spolu dál a zaklínají se právě dětmi. Jim by přece nemohli udělat tak hroznou věc, jakou je rozvod. Není však pro děti lepší žít například ve střídavé péči (není podmínkou samozřejmě) a s klidnými a spokojenými rodiči než sice s oběma pohromadě, ale v napětí, dusnu, nervozitě a nezřídka v nenávisti?

Vždycky to nejvíc odnesou děti. Když budou v takové atmosféře žít dál a neuvidí, že by si rodiče byli schopni normálně popovídat a třeba mimoděk se sebe dotknout, políbit se, těžko asi budou v dospělosti připraveni prožít normální partnerský vztah.

„Když jsou lidé bezdětní, tak ať se třeba pokoušou. V životě se už totiž nemusí vidět. Ale když mají děti, tak spolu v podstatě celý život budou muset být nějakým způsobem v kontaktu. A strašně zkomplikují život nejen dětem, ale vlastně i vnukům, protože tyto problémy se přenášejí dál přes generace,“ vysvětluje psycholožka Alice Vondrová.

Ve výchově musí být rodiče jednotní

Faktem také je, že je velmi složité vychovávat děti v atmosféře, kdy se jejich rodiče nejsou schopni na ničem domluvit. Vždy je totiž pro vztah dětí důležité, aby ve výchově byli matka i otec zajedno. A pokud už je situace opravdu tak špatná, že dojde k rozvodu, ve slušných rodinách bývá, s nadsázkou řečeno, zvykem, že se děti budou stýkat i s druhým rodičem. Tedy i s tím, komu nebudou svěřeny do péče. Případně budou vychovávány v tzv. střídavé péči. A právě v takových případech je tedy nezbytně nutné, aby spolu rodiče dokázali vycházet alespoň korektně.

Rodiče by tedy měli v každém případě zájmy svých dětí nadřadit zájmům svým. "V případě žen, i když se dáma na toho tvora, který se s ní rozvádí, nemůže ani podívat, tak ho musí respektovat jako otce svých dětí a alespoň slušně se s ním bavit. Uvědomit si, že vášně vychladnou, život jde dál a ona bude mít jiné partnery nebo si nastartuje úplně jiný svobodný život,“ míní Alice Vondrová. A naopak to samozřejmě platí stejně.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nevěra rodičů ovlivňuje vývoj dětí

Nikdy v minulosti rodiče tolik nehleděli na potřeby svých dětí jako v současnosti. Záleží jim na složení dětské stravy, kvalitě hraček, dbají na mimoškolní...

Jaká slova v manželství nepoužívat

V každém partnerském vztahu je komunikace nesmírně důležitá. Slovem můžeme pohladit i ublížit. V manželství to snad platí dvojnásobně. Naučit se efektivnímu...

Jak být fajn rodiči i po rozvodu

Rozvodem obvykle rodičovské povinnosti nekončí. Ačkoliv spolu dospěláci dál nemohou být, neznamená to, že by se i nadále na péči o dítě neměli podílet...

Výběr článků

Načítám