Hlavní obsah

Po devatenácti potratech se dočkala vysněného potomka

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potrat je pro každou ženu, která otěhotní a očekává s napětím narození svého potomka, velkou osobní ztrátou a velkým tlakem na psychiku. Pokud se taková situace opakuje, málokterá žena má dostatek sil znovu se pokoušet o dítě s vyhlídkou dalšího možného neúspěchu. Jo Shortová to nevzdala, a po neuvěřitelných devatenácti potratech se konečně dočkala svého vysněného dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Jo Shortová se svou dcerou

Článek

Jo a Steve Shortovi z Walesu zatoužili jako jiné jim podobné páry po dítěti. Možnosti otěhotnění, a především donošení zdravého dítěte jim trošku kazil fakt, že u Jo byla lékaři stanovena tzv. endometrióza.

Jde o onemocnění, při kterém se malé částečky děložní sliznice nacházejí mimo dělohu, což se projevuje zvýšenou bolestivostí v oblasti podbřišku, která se ještě zhoršuje v období menstruace. Ženy s tímto onemocněním mívají také problémy s bolestí při sexuálním styku, nemoc je spojována i s neplodností.

I když byla u Jo tato nemoc prokázána, osm různých lékařských odborníků ji dokola ujišťovalo, že vzhledem k jejímu aktuálnímu stavu by neměl být žádný problém donosit a porodit zdravé dítě. Tak jednoduché to ale nebylo, a Jo během 14 let snažení o potomka prodělala neuvěřitelných devatenáct potratů.

Endometrióza a riziko potratů

"Celé ty roky to bylo jako na emocionální horské dráze. Vpřed mě hnalo ujištění odborníků, že vlastně není žádný problém. Do té doby neexistoval žádný výzkum, který by spojoval endometriózu s rizikem potratů, pouze s neplodností. Pokaždé to bylo těžké, ale díky jejich ujišťování jsme se o dítě pokoušeli znovu a znovu. A nakonec to stálo za to," vypráví své neuvěřitelné zkušenosti Jo.

"Víte, nejhorší na tom celém bylo, že vlastně podle lékařů bylo všechno v pořádku. Stále opakovali, zkoušejte to dál. Při každém otěhotnění jsme se tak těšili a říkali si, že tentokrát to bude jiné. Ale hluboko v duši jsme tušili, že to asi nedopadne dobře," svěřil se pro Daily Mail Steve.

Během několika let Jo podstoupila i čtyři laparoskopická vyšetření břicha. Tedy zákrok, při kterém se provádí prohlédnutí dutiny břišní s minimálním zásahem a bez nutnosti otevřené operace (stačí pouze několik vpichů). Při každém ze zákroků lékaři pacientce odstranili malou část tkáně z dutiny břišní, i tak ale stále přetrvávalo riziko potratů.

Po neuvěřitelných devatenácti potratech a několika zdravotních zásazích se přece jen Jo s manželem dočkali šťastného konce a konečně se tak mohou radovat z vlastního potomka - dcerky Emily-Kate.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám