Hlavní obsah

Originální dobrůtky pro mlsné jazýčky nejen ke Dni dětí

Novinky, das

Den dětí přímo vybízí k oslavám. Děti totiž oslavy milují a každou takovou událost si i náležitě užijí. Přinášíme vám několik tipů, jak si tuto oslavu zpestřit.

Foto: Profimedia.cz

Den dětí přímo vybízí k oslavám.

Článek
Barevný cheesecake
Suroviny na dort: 50 g rostlinného tuku Hera, 120 g mouky, 80 g krystalového cukru, 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečivaNáplň: 700 g krémového sýru (mascarpone, žervé, může být i tvaroh), 20 g želatiny, 1/2 šálku mléka, 3 vejce, 160 g krystalového cukru, 125 g Hera máslová příchuť, ovocné želé bonbonyBarevná želatina na polevu dortu
Postup: V teplé vodě rozpusťte želé bonbony. Každou barvu zvlášť, dávejte však pozor, aby byla rozpuštěná hmota hustá. Nechte vychladnout a nakonec vložte do lednice, aby hmota úplně ztuhla. Před přidáním do dortu ztuhlou želatinu nakrájíme na kostky.Připravte dort: Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a měkký rostlinný tuk Hera. Vše dobře vypracujte do hladkého těsta. Těsto vlijte do předem připravené (vymaštěné a vysypané moukou) dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme asi 20 minut na 180° C.Připravte sýr: Namočte želatinu v polovině šálku studeného mléka a nechte nabobtnat. Rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Přidejte sýr a měkký rostlinný tuk Hera. Vše dobře zpracujte.Vyjměte ztuhlé želé z chladničky a nakrájejte na kostičky.Nalijte želatinu do vroucí vody (cca 1/3 šálku) a zahřívejte do rozpuštění. Odstraňte z tepla a přidejte několik lžic tvarohu. Připravenou želatinovou směs promíchejte se zbytkem sýra.Na korpus dáme polovinu náplně, posypeme kostkami želé a zakryjeme zbytkem náplně. Necháme 20 minut v chladničce. Nakonec polijeme barevnou želatinou a necháme přes noc v chladničce.
Vláčné čokoládové muffiny s lentilkami
Suroviny: 85 g hořké čokolády, 350 ml horké kávy nebo horké vody, 500 g cukru, 330 g polohrubé mouky, 150 g kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku soli, 3 velká vejce, 200 ml oleje, 350 ml protřepaného podmáslí, 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr), lentilky Holky & Kluci
Postup: Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.Nasekejte čokoládu na drobné kousky a zalijte horkou kávou (pokud muffiny připravujete pro děti, místo kávy použijte horkou kávu bez kofeinu nebo horkou vodu). Mezitím si ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.V jiné míse mixerem našlehejte vejce do pěny. Pomalu přidejte olej, vanilkový extrakt, podmáslí a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte čtvrtinu suché směsi a zamíchejte dohladka, potom další čtvrtinu a takto postupujte, až máte všechnu suchou směs zapracovanou. Připravte si formičky na muffiny. Každou z nich naplňte lžící až do 2/3 objemu formičky. Pečte cca 30 minut.Růžový pudinkový krém: Vanilkový pudink uvařte podle receptu a nechte vychladnout. Rozšlehejte 150 – 200 g změklého másla a postupně po lžíci zašlehejte všechen pudink. Na závěr přidejte trochu růžového potravinářského barviva a rozšlehejte, až je směs růžová.Muffiny ozdobte krémem, růžovými, fialovými a žlutými lentilkami. Nebo jen polejte tmavou polevou a ozdobte modrými, zelenými a žlutými lentilkami.
Zapečené jahody s čokoládou
Suroviny: 350 g zmrazených jahod Dione, citrónová kůra z 1 citrónu, 100 g bílé čokolády, 150 ml smetany ke šlehání
Postup: Zmrazené jahody rozdělte do čtyř zapékacích misek nebo do jedné větší. Posypte nastrouhanou citrónovou kůrou. Bílou čokoládu nalámejte do misky. Smetanu zahřejte v kastrůlku až k bodu varu a horkou ji nalijete na čokoládu. Nechte asi tři minuty stát a pak promíchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Potom nechte směs ještě chvíli odstát, aby trochu zhoustla. Gril v troubě zapněte na nejvyšší teplotu a asi pět minut rozhřívejte.Čokoládovou smetanou přelijeme ovoce a takto připravený dezert posypte trochou moučkového cukru a vložte pod gril. Zapékejte dvě až tři minuty, dokud povrch nezezlátne. Podávejte okamžitě.
Sněhulák
Suroviny: Zmrzlina Big Milk Trio Tropicana (1 kopeček broskvové zmrzliny, 1 kopeček ananasového sorbetu a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí), zmrzlinový kornout, oplatková trubička, barevné lentilky
Postup: Kopečky zmrzliny uspořádejte do misky tak, aby jeden zůstal výše než zbývající dva. Do jeho středu vložte trubičku, která bude tvořit nos. Oči sněhulákovi vytvořte z barevných lentilek. Nakonec dejte navrch horního kopečku kornout, který bude představovat klobouk.
Bílý Míša
Suroviny: 150 g měkkého rostlinného tuku Hera, 200 g cukru, 5 vajec, 250 g mouky, 50 g bramborového škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g kakaaDekorace: 1 velká čokoládová poleva (200 g), 1 bílá čokoládová poleva (100 g)Cukrářské dekorace nebo bonbony
Postup: Změklý rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme jedno vejce. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec ještě přijdete změklý rostlinný tuk.Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečete na 180° C asi 50 minut.Po upečení nechte dort zchladnout a rozkrojte jej na dvě poloviny. Ve vodní lázni si rozpusťte polevy. Spodní část dortu polijte tmavou polevou a posypte cukrářskými dekoracemi. Z druhé poloviny korpusu vyřízněte tvar medvědí hlavy a uší, nakonec potřete bílou cukrářskou polevou. Po zatuhnutí obou polev umístěte hlavu medvídka na spodní díl korpusu s tmavou polevou. Zbytkem tmavé polevy dokreslete medvídkovi uši, ústa a oči. Medvídka nakonec dozdobte cukrářskými dekoracemi.
Haribo bowle
Suroviny: 2 balíčky Haribo zlatých medvídků, 2 litry jablečné šťávy, 1 litr minerální vody
Postup: Obsah jednoho sáčku Haribo zlatých medvídků zalijte jablečnou šťávou a nechte v pokojové teplotě šest až osm hodin rozležet. Poté je přes sítko sceďte a nalijte do medvídky ochucené jablečné šťávy minerálku. Do nápoje nakonec vložte druhý sáček gumových medvídků a podávejte vychlazené.
Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou
Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlina
Postup: V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran.V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu. Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat.
Fotbalový cheesecake
Suroviny: 600 g krémového sýru (žervé, mascarpone), 5 žloutků, 100 g Hera máslová příchuť, 200 g krystalového cukru, 2 lžíce želatiny, 2 lžíce jahodového želé, 1 lžíce citrónového želé, 300 g jahod
Postup: Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citrónového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.Když hmota začne tuhnout, potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.
Kulatky – slanosladká pochoutka z bramborového těsta
Suroviny: Těsto: 30 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 15 dkg másla + kousek sádla, 12 dkg cukru krupice, 2 žloutky, 2-3 jemně nastrouhané vařené brambory (nejlépe den předem), 5 dkg droždí – z něj připravit kvásek (větší čajová lžička hladké mouky, stejně cukru pudru, do toho rozdrobte droždí a přilijte lžíci lehce teplého mléka, kvásek připravujte v plastové misce a zamíchejte ho prstem, ne kovovou lžičkou!, do kašičky), sůl, cca ¼ litru mlékaDrobenka: hladká mouka, celé máslo, mák, trochu soli (mouka – máslo = stejný poměr)
Postup: Ze surovin vypracujte volnější těsto a nechte ho vykynout. Mezitím připravte drobenku. Až těsto vykyne, vyválejte v drobence šišky o délce asi 17 cm a průměru cca 1 cm a stočte je do spirálky, aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku o průměru asi 8 cm.Kulatky položte na vymazaný plech, můžete je zbylou drobenkou ještě trochu posypat. Nechte dokynout. Pečte v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova. Zhruba 15 – 20 minut.
Americké lívance s červeným ovocem a medem
Suroviny: Na lívance: 150 g hladké mouky, 5 g kypřícího prášku (1/3 pytlíku), cca 30 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera (3 lžíce), olej na smažení, 25 g krystalového cukru (2 lžíce), 1 vejce, 175 ml podmáslíNa polevu: 20 g rostlinného tuku Hera (2 lžíce), 100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny - mražené nebo čerstvé), 50 g medu
Postup: Přesejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte rozpuštěnou Heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.Rozehřejte olej na pánvi a dejte malé množství těsta na pánev. Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte dozlatova. Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé. Rozehřejte Heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte dvě minuty na střední teplotě. Rozdělte lívance na čtyři talíře a polijte je ovocem s medemVarianty: Červené ovoce můžete nahradit ovocným salátem.Tip: Aby těsto nemělo hrudky, nejdříve přidejte 3/4 mléka, promíchejte a pak teprve zbytek.
Newyorský Cheesecake
Suroviny: Na korpus: 200 g sušenek, např. máslových, digestivních, 75 g rostlinného tuku HeraNa náplň: 1 citrón, 30 g kukuřičné mouky (3 lžíce), 450 g jemného tvarohu nebo ricotty, 200 g světle hnědého cukru, 16 g vanilkového cukru Dr. Oetker (2 pytlíky), 5 vajec, cukr moučka
Postup: Příprava korpus: Předehřejte troubu na 150 °C (elektrickou troubu). Najemno rozdrťte sušenky v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového pytlíku a válečkem je rozdrťte na malé drobečky. Rozpusťte Heru ve velkém hrnci a pak do ní vmíchejte nadrcené sušenky. Do vymazané (nebo vyložené pečícím papírem) kulaté dortové formy rozprostřete korpusovou směs, kterou pořádně zamačkejte do formy zadní stranou lžíce.Příprava náplně: Pořádně horkou vodou omyjte citrón a nastrouhejte z něj kůru do velké mísy. Vymačkejte citrón a dvě lžíce šťávy přidejte ke kůře (zbytek šťávy nepoužijeme). Smíchejte kukuřičnou mouku s citrónem a tvarohem a cukrem, použijte mixer nebo vařečku. Oddělte žloutky z jednoho vejce od bílku. Smíchejte žloutek s tvarohovou směsí. Postupně do směsi přidejte ostatní vejce a promíchejte. Nalijte tvarohovou směs na sušenkový korpus a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 50-60 minut dokud není náplň kompaktní.Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout v troubě. Cheesecake zakryjte potravinovou folií a dejte na den nebo jen přes noc ztuhnout do lednice. Odstraňte okraj formy, posypte moučkovým cukrem a úzkým nožem cheesecake rozkrájejte na 8 - 10 kousků.Varianty: Místo obyčejných sušenek použijte celozrnné, zázvorové nebo jinak ochucené sušenky.Tip: Před servírováním posypte cheesecake směsí cukru a skořice nebo kakaa.

Reklama

Související témata:

Související články

První červen je svátkem všech dětí

Děti se na první červnový den těší. Důvodem je fakt, že se ve školách ten den moc neučí a na různých místech je pro ně připraven zábavný program. 1. června se...

Výběr článků

Načítám