Hlavní obsah

Každý desátý muž prý chce na mateřskou

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před lety bylo nemyslitelné, že by na rodičovskou dovolenou místo žen odcházeli muži. Dnes sice ještě není takových tatínků mnoho, ale jsou. A podle Ligy otevřených mužů (LOM) je dokonce každý desátý muž ve věkovém rozmezí mezi 20 a 55 lety o svém nástupu na rodičovskou dovolenou přesvědčen.

Foto: Profimedia.cz

Muži už nevnímají rodičovskou dovolenou jako něco ponižujícího a pro silnější pokolení nevhodného.

Článek

Čeští otcové už totiž nevnímají rodičovskou dovolenou jako něco pro muže ponižujícího. Naopak, berou ji jako možnost k navázání pevnějšího vztahu s dítětem. Podle průzkumu agentury Mediaresearch pro LOM mají muži v Česku nezanedbatelný zájem o intenzivní vztah se svými dětmi od nejútlejšího věku a o nástupu na rodičovskou dovolenou jich uvažuje 90 %.

Co jim tedy v tomto úmyslu brání? Podle průzkumu je to finanční nevýhodnost. Možná i ta je důvodem, proč bylo podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí v loňském roce na rodičovské dovolené jen 5200 tatínků.

Touha vyzkoušet si netradiční roli

Lukáš Talpa, manažer projektu Táta na plný úvazek z LOM vnímá pozitivně, že „devět z deseti mužů uvažuje o tom, že by zůstali na rodičovské dovolené a každý desátý je o svém nástupu na rodičovskou přesvědčen“. Hlavními důvody, které muži v průzkumu uváděli, je potřeba navázání intenzivního vztahu s dítětem, touha vyzkoušet si tuto pro muže stále netradiční roli a také snaha umožnit manželce bezproblémový nástup do práce.

Největší problém pak muži mají s reálným poklesem rodinným příjmů, protože většinou přinášejí do domácnosti hlavní finanční obnos. Pak se také bojí, že by přišli o práci, nebo nechtějí obětovat kariérní postup.

Zatím je to tedy tak, že rozhodnutí kdo nastoupí na rodičovskou dovolenou, záleží na dohodě mezi partnery. Jistě je nejlepší moci se rozhodnout svobodně - s ohledem na všechny okolnosti společného života. A právě svobodné rozhodnutí a ne diktát je hlavním důvodem, proč se rozproudila vášnivá diskuse kolem návrhu ČSSD, která v rámci zvýšení kvality rodinného života v Česku uvažuje o povinném dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám