Hlavní obsah

Naučit děti vařit je základem pro zdravé stravování v dospělosti

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo je důležitou součástí našeho života stejně jako jeho kvalita. V současné době je ale stále méně lidí, kteří mají čas, náladu nebo schopnosti na to, aby si uvařili doma něco pořádného. Odborníci proto apelují především na rodiče, aby naučili své potomky vařit co nejdříve.

Foto: Profimedia.cz

Čím dříve se děti zapojí do dění v kuchyni a naučí se vařit, tím lépe.

Článek

Čím dříve se podle odborníků zapojí malé děti do dění v kuchyni a naučí se základům vaření, tím lépe. Nejenže budou v dospělosti schopny pro sebe uvařit, ale také to pro ně přinese výhodu v podobě zdravého a kvalitního stravování do budoucna.

Ze zjištění nedávného britského průzkumu vyplynulo, že pokud se dítě začne zapojovat do kuchyňského dění zhruba do věku osmi let, v dospělosti bude takový jedinec schopen, a také ochoten, vařit nejen pro sebe, ale i pro jiné. Což podle výsledků znamená v průměru minimálně pět domácích teplých pokrmů týdně.

Děti nemají základní znalosti potravin

Výzkum ale poukázal ještě na mnohem zajímavější a nejspíš také důležitější fakt (a to bohužel neplatí jen pro Velkou Británii). Tím, že se děti začnou učit brzo základům vaření, budou mít i větší přehled v rozličných potravinách a budou schopny později vybírat i ze zdravých variant.

Tím odborníci narážejí především na fakt, že v Británii žije mnoho dětí, které jednoduše neví, jak vypadá lilek, jaký je rozdíl mezi okurkou a cuketou, nebo si pletou salát se špenátem, uvedl server Telegraph.

Pouze jedno z deseti dětí pak rozpozná spolehlivě pórek, jedno z pěti ví, jak vypadá avokádo, vyplynulo ze studie společnosti PizzaExpress ve spolupráci s charitou Children's Food Trust. Všeobecně se má za to, že britské děti začínají získávat kulinářské schopnosti později než jejich stejně staří evropští kamarádi, a to o dva až tři roky. Například děti z Francie či Německa získávají první zkušenosti s vařením v průměru okolo sedmi let věku.

Reklama

Související články

Potraviny také podléhají módě

Odchovaná kampaní z dob socialismu, ve které vystupovalo mléko jako to nejzdravější, co svému dítěti můžete dopřát, cpu odmalička do svého syna minimálně dva...

Jak se vaří podle tradiční čínské medicíny

Ačkoli se na nás ze všech médií sypou pořady o vaření a nekonečné řady receptů, zřejmě stále nemáme dost. Velkým hitem současnosti jsou totiž také nejrůznější...

Výběr článků

Načítám