Hlavní obsah

Ambulantní sterilizace je už dostupná i v Praze

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sterilizace je stále vyhledávanější formou trvalé, nehormonální antikoncepce a je vhodná pro ženy, které již děti mají a další neplánují. Ve světě využívá tento způsob ochrany již více než půl miliónu žen. Zákrok je přitom téměř bezbolestný, minimálně invazivní a není u něj třeba žádný typ anestezie.

Foto: Profimedia.cz

Sterilizace je doporučována ženám, které už netouží po dětech a přitom se obávají účinků hormonální antikoncepce.

Článek

„Pomocí hysteroskopu vaginálně zavedeme do vejcovodů speciální spirálky Essure. Díky nim vejcovody zarostou vlastní tkání, a přirozeně tak vytvoří trvalou bariéru zabraňující otěhotnění,“ vysvětluje MUDr. Martin Charvát ze zdravotnického zařízení Gynera.

Spirálky jsou vyrobeny ze směsi titanu a niklu a neváží ani celý gram. A tělo nijak nezatěžují.

Tento způsob sterilizace je tak doporučován všem ženám, které už netouží po dětech a přitom se obávají účinků hormonální antikoncepce anebo jim jednoduše tento způsob antikoncepce nevyhovuje.

"Sterilizaci lze také doporučit ženám, v jejichž anamnéze či rodinném zatížení se vyskytují cévní onemocnění, trombózy, plicní embolie nebo poruchy srážlivosti. Na rozdíl od nitroděložních tělísek navíc odpadá také riziko zánětů," potvrzuje Charvát.

Vše o zákroku

Zákrok se provádí vaginálně a je prakticky bezbolestný, není nutná žádná forma anestezie, hospitalizace ani předoperační vyšetření. Pacientka odchází domů bezprostředně po výkonu a může se vrátit k běžným činnostem.

„Pro mě bylo nejdůležitější, že se jedná o antikoncepci zcela nehormonální a že již nebudu muset myslet na to, zda jsem si pilulku vzala nebo ne,“ říká Radomíra Rutová, která ambulantní sterilizaci podstoupila letos v lednu. „Zákrok byl rychlý a bezbolestný. Jak po fyzické, tak psychické stránce se cítím skvěle.“

Podle doktora Charváta sterilizace do nemocnic v dnešní době skutečně nepatří. „Až na výjimečné případy by měla být prováděna ambulantně, pro organismus je to nesrovnatelně menší zátěž,“ vysvětluje gynekolog.

Zákrok metodou Essure zatím provádějí v ČR pouze tři lékaři, kteří jsou specialisty na hysteroskopii a prošli speciálním školením.

Foto: Gynera.cz

Zavádění spirálky.

Na kolik to vyjde

Protože se jedná o novinku, zatím probíhají jednání s pojišťovnami o možných formách finanční spoluúčasti. Pacientku tak v současné době zákrok včetně spirálek vyjde na 25 000 korun, antikoncepci má však vyřešenou trvale. Před sterilizací už se ke komisi nechodí.

Až do loňského roku bylo nutné, aby žena, pokud se rozhodla pro sterilizaci, splňovala určitá zákonná kritéria – věk nad čtyřicet let či přesně stanovený počet dětí. Nový zákon, který vstoupil v platnost v dubnu 2012, však tato pravidla ruší a žena se nyní může pro sterilizaci sama rozhodnout. Protože je zákrok nevratný, předchází mu samozřejmě písemná žádost, povinná konzultace s lékařem a také 14denní doba na rozmyšlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám