Hlavní obsah

Perineoplastika pomáhá ženám po porodu zlepšit sexuální život

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v dnešní době při porodech často dochází k usnadnění průchodu dítěte pomocí nástřihu hráze. Bohužel díky tomuto zákroku může dojít k celé řadě komplikací, které mohou následně velmi negativně ovlivnit milostný život ženy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Při porodu může dojít k celé řadě komplikací.

Článek

Po porodu s nástřihem, či trhlinami může dojít ke komplikacím v důsledku neodborného sešití hráze, ale i špatného hojení jizvy. Důsledkem těchto komplikací, pak velmi často dochází k bolestivosti při milování nebo k volnějšímu vstupu do pochvy, což výrazně ovlivňuje prožitek z milostného života ženy a tím i obou partnerů.

Pokud je žena rok po porodu a již nekojí, pak má jedinečnou šanci pomocí plastické operace hráze tzv. perineoplastiky toto všechno napravit.

"Plastická operace spočívá v úpravě hráze, pochvy a v některých případech také v úpravě konečníku. Dochází k odstranění jizvy v celém rozsahu, většinou hluboko do pochvy a k rekonstrukci svalů pánevního dna, tak aby vše vypadalo i fungovalo podobně jako před porodem," vysvětluje plastický chirurg MUDr. David Tomášek, který vede perineální ambulanci v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze 4 Podolí, v jediném pracovišti, které se tímto problémem komplexně zabývá.

K operaci obvykle dává doporučení gynekolog, pak bývá zákrok plně hrazen zdravotní pojišťovnou. Ženy mohou přijít i bez doporučení.

Jak probíhá hojení po operaci

Bezprostředně několik dní po plastice se mohou v místě operace objevit otoky či necitlivost. Pevné zhojení je otázkou zhruba měsíce. Citlivost se vrací do normálu mezi

třetím měsícem až půl rokem po zákroku.

V pooperačním období by také žena měla dbát na maximální míru hygieny. "Doporučuji sprchovat se denně a co nejčastěji. Rozhodně vždy po vykonání potřeby. Dále je dobré aplikovat alespoň dvakrát denně sedací lázeň v hypermanganu, později i v dubové kůře. Samozřejmostí je pak pohlavní zdrženlivost minimálně šest týdnů," dodává MUDr. David Tomášek.

Plastika zevních rodidel a pochvy není v žádném případě vhodná pro ženy, které ještě nerodily, protože by se vystavovaly velkému riziku bolestivé jizvy při styku, komplikacím při porodu a nejspíš by musely rodit císařským řezem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se dostat po porodu do formy

Během těhotenství každá nastávající maminka přibere na váze. Optimální přírůstek je 8–14 kilogramů, ženy však často přiberou více. A ne vždy se nabraná kila...

Výběr článků

Načítám