Hlavní obsah

Přibývá psychicky nemocných dětí kvůli příliš starostlivým rodičům

Bristol

Stále více dětí trpí úzkostmi a paranoií. Podle britských psychologů za to můžou příliš starostliví rodiče, kteří chrání své potomky před vším a vytvářejí kolem nich nerealistickou bublinu. Když pak musí dítě čelit realitě, zhroutí se.

Foto: Profimedia.cz

Přichází generace dětí a mladých lidí, kteří nemají žádnou emocionální odolnost.

Článek

„Děti a mladiství vyrůstají v paranoidní kultuře, která se je snaží chránit, ale zanechává je naprosto neschopné vyrovnat se s jakýmikoli životními úskalími,“ tvrdí profesorka Tanya Byronová, která se dlouhodobě zabývá léčbou dětí s úzkostnými poruchami, jichž neustále přibývá.

„Opravdu se obáváme, že nám nastupuje generace dětí a mladých lidí, kteří nemají žádnou emocionální odolnost. Děti jsou vychovávány v jakémsi vězení. Nejsou vybízeny k tomu, aby překonávaly překážky a hrozby, nejsou podporovány ke kuráži a nejsou učeny, jak zvládnout rizika, je to pro jejich vývoj naprostá katastrofa,“ uvedla profesorka Byronová ve svém varování pro BBC.

Podnikání rizika je podle ní velmi důležité, protože pomáhá dětem přijmout, pochopit a vážit si vlastního selhání. Moment, kdy člověk selže či chybuje, je totiž tím nejzásadnějším v procesu učení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám