Hlavní obsah

Hubnout po porodu můžete účinně i bezpečně

Novinky, Dana Sokolová

Většina maminek po porodu trpí pocitem méněcennosti a zdravotními problémy. Potřebují bezpečný a účinný způsob, jak znovu získat tělesnou kondici a dostat se do formy. Kromě problémů způsobených oslabením pánevního dna novopečené matky prochází stejnou zátěží jako špičkoví atleti, a tak není divu, že mnohé po čase ztrácí energii, vitalitu i funkční sílu k tomu, aby svůj „sport“ dobře zvládaly.

Foto: Profimedia.cz

0slabené svalstvo pánevního dna se v současnosti týká více než poloviny žen.

Článek

"Mateřství není zpočátku vůbec lehké. Ženy potřebují načerpat více energie, znovu se cítit dobře, vyřešit problém pánevního dna, celkově posílit, shodit, srovnat metabolismus a hladinu hormonů, zvýšit sílu svalů a být celkově v kondici," vysvětluje trenérka Power Plate Zuzana Bičíková.

Začněte až po šestinedělí

Začít se cvičením je tak dobré hned po šestinedělí. Po uplynutí této doby lze již posilovat jak svaly pánevního dna, tak břišní svaly. Ženy by navíc neměly zapomínat na posílení zadních svalů deltových, mezilopatkových svalů a pak také protahování svalů předních deltových, prsních svalů a bederní části zad, která je obzvláště v tomto období přetížená.

Určitě je vhodné se zaměřit i na pohyb dolních končetin. Nejvíce užitku v tomto směru přinesou časté procházky. Studiové lekce tance či aerobiku nejsou tak brzo ještě vhodné.

Vzhledem k tomu, že po těhotenství trápí ženy také rozestupy a povolené břišní svalstvo, je důležité, aby intenzitu cvičení přizpůsobily i těmto faktorům. Zvláště u porodu císařským řezem je potřeba větší trpělivosti.

„Míra břišních rozestupů je individuální a je potřeba určit její stupeň, aby byla navržena správná cvičební aktivita. Proto je tak důležité, aby každá žena, která má zájem o cvičení po porodu, kontaktovala odborníky," dodává Bičíková. Nesprávným cvičením si maminka může jak ublížit, tak může zbytečně oddalovat kýžený výsledek.

Oslabené pánevní dno

0slabené svalstvo pánevního dna se v současnosti týká více než poloviny žen. Opakované porody, špatný životní styl, menopauza, urologické a gynekologické operace, fyziologické změny, úrazy – to jsou všechno faktory ovlivňující pevnost a funkčnost svalstva pánevního dna. Podle odborníků je nejúčinnějším řešením cvičení. Pokud se svalstvo pánevního dna posílí, zdravotní problémy se lepší či zcela zmizí.

Základem cvičení je uvědomit si své pánevní dno. Lze si jej představit jako síť svalů, které spojují stydkou kost v přední části s kostrčí a sedacími kostmi v zadní části. Těmito svaly prochází – a jsou jimi také ovlivňovány – močová trubice, vagina a řitní otvor. Uvedené svaly navíc podpírají močový měchýř, dělohu a konečník.

Svaly pánevního dna je možné procvičovat dvěma způsoby izolovaně a vědomě, tzv. Kegelovými cviky, nebo zapojením koaktivátorů pánevního dna (svaly, jejichž aktivací zapojíme i pánevní dno). Jedná se o adduktory (vnitřní strana stehen) a abduktory (vnější strana stehen) a příčný sval břišní.

Foto: Powerplate.cz

Cvičení

Pomoci s tím vším může i nejnovější program Power Plate pro maminky po porodu, který je koncipován tak, aby klientce pomohl vymodelovat celou postavu. Hodí se i pro ženy v menopauze, jimž kromě vysoké účinnosti na svalstvo pánevního dna pomůže odbourávat i další neduhy, například zmírnit projevy osteoporózy.

Vždy je nutné, aby odborný trenér zjistil silové dispozice klientky a stanovil pro ni nejvhodnější cviky. Ty se pak sestávají z vhodné kombinace cviků mimo plošinu a na plošině.

Power Plate není jen pro ženy po porodu

Tvůrkyní a propagátorkou tohoto programu je Jenny Burrellová, britská zdravotní trenérka a zakladatelka společnosti Burrell Education. Hlavním posláním Jenny je péče o těhotné, ženy po porodu, po urologických či gynekologických operacích, kterým pomocí uceleného cvičebního programu pomáhá vrátit se do formy.

„Cvičení pomocí akceleračního tréninku je ideálním řešením pro všechny ženy, které chtějí být po porodu v dobré kondici. Dokážou-li do něj zapojit celé tělo a pravidelně cvičit alespoň 15 minut, stane se trénink jejich každodenní rutinou a výsledky na sebe nedají dlouho čekat,“ potvrzuje pro Novinky.cz Jenny Burrellová.

Cvičení je skvělé i jako prevence. Určeno ovšem není pro těhotné ženy, ty musejí se cvičením počkat až po porodu. Ve srovnání s běžným cvičením je tento trénink kratší a efektivnější. Už samo stání na vibrační desce zesiluje díky intenzivní nervosvalové stimulaci stahy svalů a tím je posiluje.

Více informací na www.powerplate.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zhubnout po porodu

Narozením miminka začíná pro většinu žen to nejkrásnější období v životě. Pocity štěstí ale mnohdy tlumí nadbytečné kilogramy, získané těhotenstvím. Ano,...

Po čem touží české matky

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou...

Výběr článků

Načítám