Hlavní obsah

Vysvědčení by nemělo vyvolávat obavy

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysvědčení, které ve většině škol ukončí další školní rok, vyvolává řadu emocí. U někoho nadmíru pozitivních, u jiných pak nervozitu, nebo dokonce strach. Ne však z toho, co uvidí napsáno černé na bílém, ale spíš z reakce rodičů.

Článek

Rodiče by však měli být se školními výsledky svých dětí obeznámeni dřív, než v den vysvědčení. To je totiž odrazem půlroční práce dítěte ve škole. A pokud tedy matka a otec neví, jak na tom jejich potomek je, je to jen jejich problém. Proto by ti, kteří chtějí začít lamentovat a trestat, měli spíše zpytovat své svědomí.

V průběhu školního roku se konají třídní schůzky - není jich až tak mnoho - existují konzultační hodiny a vždy je možnost se o prospěchu i chování dítěte informovat i jinak. Například si domluvit individuální setkání s učitelem, či učiteli. Chce to jen mít zájem. Alespoň rámcovou představu by tedy rodiče o výsledcích svého dítěte mít měli.

Přesto se každý rok mnoho dětí obrací se svým strachem, týkajícím se vysvědčení a reakce rodičů, na Linku bezpečí. Zde mají k dispozici tzv. telefonickou pomoc dětem na čísle 116 111. Linka je v provozu nepřetržitě a je bezplatná i pro mobilní telefony. Děti na ni mohou volat 24 hodin denně.

I pro nešťastné rodiče je zde ale k dispozici telefonická pomoc - rodičovská linka. Je na čísle 840 111 234.

Každopádně rodiče by poslední školní den neměli zapomínat, že snaha dítěte by měla být určitě oceněna. A je už na jejich zvážení, jakou formu vyberou. Zda to bude návštěva cukrárny, nebo slavnostní večeře, či malá pozornost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám