Hlavní obsah

Americký časopis šokuje, na obálce je matka kojící čtyřleté dítě

New York

Téma kojení a jeho délka vyvolává otevřené diskuze mezi odborníky i rodiči již řadu let. V Americe se diskuze opět rozhořela, a to velkou měrou, poté, co na obálce časopisu TIME vyšla fotografie šestadvacetileté matky Jamie Lynne Grumetové, která na ní kojí svého téměř čtyřletého syna.

Foto: repro TIME

Obálka nejnovějšího vydání časopisu TIME vzbudila v Americe řadu rozporuplných reakcí.

Článek

Časopis prý fotografií upozorňuje na téma rodičovství a výchovy dětí.

Grumetová časopisu řekla, že sama byla kojena do šesti let. Má zkušenost, že cizí lidé, kteří ji vidí syna kojit, hrozí, že na ni zavolají sociální službu, nebo mluví o zneužívání dítěte. "Lidé si musejí uvědomit, že to je biologicky normální. Čím víc lidí to uvidí, tím přijatelnější to bude. V to doufám a chci, aby to lidé viděli," řekla.

Na twitteru se k fotografii objevily hrubé vtipy i obavy, že si lidé budou ze syna Grumetové později dělat legraci. Většina diskutérů se ale drží tématu a kladou si otázku, zda je správné prodlužovat kojení nad kojenecký věk dítěte.

I kráva ví, kdy má odstavit tele 

Matka šesti dětí Bobbi Millerová z Arkansasu prohlásila, že "i kráva ví, kdy má odstavit tele". K titulní stránce poznamenala, že nechápe, proč vůbec vznikla. "Je to směšné, je to téměř na hranici voyerismu," sdělila.

Foto: repro TIME

Obálka nejnovějšího vydání časopisu TIME vzbudila v americe řadu rozporuplných reakcí.

Bettina Forbesová, která pomáhala založit organizaci Best for Babes, se naopak domnívá, že Time tak pomůže šířit informaci o prospěšnosti kojení a podpoří ženy, které chtějí děti kojit co nejdéle.

Reakce na fotografii dle agentury AP odrážejí rozdílené názory Američanů na rodičovství. Kromě zastánců tradiční výchovy existují rodiče-extrémisté, kteří se řídí radou o budování bezmezného kontaktu s dítětem. Matka má vždy reagovat na křik dítěte a s pomocí téměř trvalého tělesného kontaktu si s ním vytvořit pevné pouto. Děti mohou spát v posteli rodičů a nejsou přemísťovány v kočárcích, ale v závěsech na těle matky.

Jak vychováváme své děti

Nové číslo Time jde do prodeje a výkonný šéfredaktor Rick Stenge přiznal, že je fotografie poněkud provokativní. Zprávy o tom, že by kvůli ní některé obchodní řetězce odmítly dát nové číslo na pulty, zatím nemá.

"Klademe tu zajímavou otázku na téma, které nemůže být významnější: jak vychováváme své děti? Lidé si o tom myslí všechno možné," řekl Stenge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám