Hlavní obsah

Až rok trvá, než se ženské tělo vzpamatuje z porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Minimálně šest týdnů po porodu by měla být žena na sebe opatrná a musí nechat pohlavní cesty odpočívat. Podle britských výzkumů je ale šest týdnů ve skutečnosti velmi málo. Ženské tělo se totiž hojí mnohem déle a zcela v původním stavu je až rok po porodu.

Foto: Profimedia.cz

Ženské tělo se po porodu hojí mnohem déle, než bylo doposud tvrzeno.

Článek

„Teorie o zotavení se během šesti týdnů pochází naprosto z říše fantazie,“ tvrdí doktorka Julie Wrayová ze Salford University v Manchesteru, jež se výzkumem postnatálního zotavení žen dlouhodobě zabývá. Smutné podle ní je, že špatný přístup k ženám po porodu mají sami lékaři a mnohé ženy jsou zklamány tím, jak se s nimi první rok po porodu zachází.

Žena navíc po porodu prodělává velké změny hormonální a mění se značně také psychologicky.

„Mnoho žen přitom žije ve stresu z toho, že se musí postavit na nohy velmi brzy po porodu. Když pak vidí celebrity, které prodělávají těžké porody a měsíc po nich vypadají opět jako před těhotenstvím, cítí se ve velkém stresu,“ tvrdí britská specialistka na porody Sue MacDonaldová z Royal College of Midwives.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí porody - téma jako rozbuška

Domácí porody. Téma, které již dlouhou dobu rozděluje naši společnost na dva nesmiřitelné tábory. Zastánci poukazují na nepřerušené pouto mezi matkou a dítětem...

Výběr článků

Načítám