Hlavní obsah

Dyslexii lze rozpoznat dříve, než se děti začínají učit číst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Čím dříve objeví odborníci u dítěte dyslexii, tím snáze ji pak dokážou léčit. Podle nejnovějšího zjištění lékařů z Bostonu lze příznaky tohoto onemocnění odhalit při skenování mozku již v předškolním věku dítěte. Tedy ve velmi časném období, kdy je možné dopady dyslexie výrazně omezit.

Foto: Profimedia.cz

Dyslexii obvykle odborníci u dětí odhalují ve druhém nebo ve třetím ročníku školy.

Článek

Odborníci obvykle zjistí u dětí dyslexii ve druhém nebo třetím ročníku školy, když je dětem sedm či osm let. Dřívější studie ale ukázaly, že děti ve věku čtyř až pěti let nejlépe reagují na podněty, které jim umožní dopady dyslexie omezit.

"Říkáme tomu paradox dyslexie," uvedla Nadine Gaabová, která se podílela na výzkumu bostonských lékařů. Podle ní je třeba s léčbou dyslexie začít pokud možno ještě předtím, než se děti začnou učit číst.

"V době rozpoznání nemoci děti obvykle prožily tři roky, kdy jim vrstevníci říkali, že jsou hloupí, a kdy je rodiče považovali za lenochy. To snížilo jejich sebedůvěru," uvedla Gaabová.

Její lékařský tým zjistil, že předškolní děti, jejichž rodiče trpí dyslexií, při říkání básniček nebo opakování neznámých slov vykazovaly v jisté části mozku méně aktivity než jejich vrstevníci, kteří v rodině toto onemocnění nemají. Stejné oblasti mozku špatně fungují u starších dětí nebo u dospělých, kteří trpí dyslexií.

Podle Gaabové jsou dosavadní vědecké závěry příliš málo obsáhlé na to, aby bylo možné vytvořit jednoznačný test, který u předškolních dětí dyslexii odhalí. Vědci ale doufají, že další výzkum přispěje k tomu, aby rodiče dokázali u dětí rozpoznat možné příznaky dyslexie a že bude možné vytvořit programy, které nemocným dětem umožní dopady dyslexie omezit.

Reklama

Související témata:

Související články

Když je čtení pro vašeho potomka hororem

Ať chcete nebo ne, začátek školního roku se blíží a s tím i mnoho nástrah spojených se školními povinnostmi. Zvláště pro nejmenší školáčky mohou být zdrojem...

Jak zvládat nadané děti

„V záchvatech vzteku se rozbrečí, vrhne se na mě a začne do mě bušit. Když se někam zamkne, mlátí kolem sebe, až mám strach, že si ublíží,“ vypráví matka...

Jak vyzrát na poruchy učení

Poruchami pozornosti a hyperaktivitou, které vyžadují odbornou pomoc, trpí podle většiny výzkumů z posledních let pět až sedm procent dětské populace.

Výběr článků

Načítám