Hlavní obsah

Učitelky ve školkách čelí agresivitě dětí, šikaně či kouření

Učitelky mateřských škol musí čelit agresivitě dětí, záměrnému poškozování věcí, krádežím, ale například i šikaně a kouření mezi nejmenšími Čechy. Uvádí to výroční zpráva České školní inspekce (ČŠI) za uplynulý školní rok. Navzdory negativním jevům inspektoři hodnotili atmosféru ve školkách jako příznivou a povzbuzující zájem o výuku.

Foto: Profimedia.cz

Výuka v mateřských školách probíhá podle inspektorů převážně v příznivé atmosféře.

Článek

"Výskyt rizikových jevů byl častý a výsledek šetření potvrdil hypotézu o nárůstu agrese dětí vůči učitelkám," uvádí zpráva inspektorů. ČŠI proto doporučuje školkám věnovat této oblasti vyšší pozornost.

Inspekce za minulý školní rok zjistila 515 případů negativního chování dětí ve 421 sledovaných školkách. Ve školském rejstříku bylo za uvedené období registrováno celkem 4880 mateřských škol. Mezi negativními projevy dětí převažuje agrese vůči učitelce, která dosahuje téměř poloviny případů nežádoucího chování (49 procent).

Druhé místo mezi páchanými špatnostmi patří záměrnému poškozování věcí (26 procent), na třetím je nedodržování pravidel daných školním řádem (16 procent). Dalšími negativními projevy mezi dětmi ve školkách jsou krádeže (15 procent), šikana (téměř osm procent), kouření (šest procent), zneužívání návykových látek (dvě procenta) a ublížení na zdraví (0,2 procenta).

Podle školních inspektorů se výuka ve školkách koná převážně v příznivé atmosféře, v prostředí otevřeném vzájemné komunikaci, které vzbuzuje zájem o výuku. V porovnání s dalšími stupni vzdělávacího systému panuje ve školkách nejvíce demokratické prostředí, na vysoké úrovni je i vzájemná komunikace a motivace dětí k zájmu o výuku, dodává zpráva ČŠI.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se...

Školka učí autisty vycházet s ostatními

Dětem trpícím autismem je dobré poskytnout co nejdříve speciální pedagogickou péči. Vrozená celoživotní porucha je totiž uzavírá do jejich vlastního světa...

Výběr článků

Načítám