Hlavní obsah

Vložení více než dvou embryí do dělohy nezvyšuje šanci na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ženy, kterým jsou při umělém oplodnění vloženy do dělohy tři nebo více embryí, nemají větší šanci na dítě než ty, které dostanou jen dvě embrya. Vyplývá to z nové studie o umělém oplodnění zveřejněné v odborném časopise Lancet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ženy, které podstoupí léčení neplodnosti, chtějí mít co největší šanci, že budou mít dítě, ale my jim na základě získaných údajů vysvětlujeme, že vložení více embryí do dělohy to nezaručuje," řekl Scott Nelson z univerzity v Glasgow, který je spoluautorem studie.

V západní Evropě, kde je v některých zemích umělé oplodnění (IVF) placeno, mnozí doporučují dávat ženám mladším 37 let jen jedno embryo a ženám mezi 37 a 40 lety maximálně dvě embrya. U žen nad čtyřicet let zákon omezuje počet embryí na tři.

V USA jsou poměrně volné směrnice a nedostatečná regulace. V zemi se zvýšil počet mnohočetných těhotenství, mezi něž patří i Nadya Sulemanová, matka osmerčat. Porodila je v roce 2009 poté, co jí lékaři vložili do dělohy 12 embryí. V té době měla již šest dětí, a to rovněž díky umělému oplodnění.

Mnohočetná těhotenství jsou velmi riziková

Nelson a Debbie Lawlorovi z univerzity v Bristolu analyzovali údaje o 124 000 cyklech umělého oplodnění v Británii v letech 2003 - 2007; narodilo se z nich 33 500 živých dětí. Ženy byly ve věku od 18 do 50 let a léčily se na neplodnost.

U žen do 40 let, kterým byla vložena do dělohy dvě embrya, byla porodnost 33 procent, u žen se třemi embryi poklesla na 25 procent. U žen nad čtyřicet let byla porodnost 13 procent, ať měly dvě nebo tři embrya.

U mnohočetných těhotenství je větší riziko problémů, včetně zvýšeného rizika samovolného potratu nebo těhotenských komplikací, jako je vysoký krevní tlak a diabetes. U dvojčat a trojčat je mnohem častější předčasný porod a je u nich zvýšené riziko vývojových vad, jako je například mozková obrna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám